latinica  ћирилица
01/08/2017 |  14:43 | Autor: RTRS

"U Savjetu ministara ne postoji saglasnost o izmjenama Krivičnog zakona BiH"

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izjavio je da u Savjetu ministara ne postoji saglasnost o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH koji predviđa kažnjavanje za negiranje genocida.
Mirko Šarović - Foto: RTRS
Mirko ŠarovićFoto: RTRS

On je dodao da nema saglasnosti o ključnim odredbama. "Ne možemo da nađemo formulaciju za određena pitanja", rekao je Šarović novinarima u Sarajevu.

Prema njegovim riječima, ministar pravde BiH Јosip Grubeša pokušaće da formira radnu grupu u kojoj bi bili predstavnici Republike Srpske i Federacije BiH, da bi se postigla usaglašenost o najvažnijoj formulaciji.

"Јedino o čemu se slažemo jeste da treba da se usaglasimo i da imamo jedinstven stav o ovoj formuli, ali o samoj formuli nemamo isto mišljenje", dodao je Šarović.

Kada je riječ o Komisiji za koncesije, čiji mandat članova je istekao 2009. godine, a u maju prošle godine otvoren je konkurs za nove i još nikad nije zatvoren, a stari članovi još primaju naknade, Šarović je rekao da je Ministarstvo završilo svoj dio posla.

Šarović je dodao da je na Savjetu ministara da to pitanje stavi na dnevni red i da se izaberu nova imena.

"Što se mene tiče, može sutra, ali treba pitati one koji kreiraju dnevni red. Očekujem da da će to pitanje biti stavljeno na dnevni red. Postoje i druga razmišljanja, dileme", rekao je Šarović.

Prema njegovim riječima, jedno od mišljenja jeste da je sazrelo vrijeme da se izvrši drugačije koncipiranje ove institucije u BiH, jer više troši novaca nego što daje rezultate.

Izvor: SRNA