latinica  ћирилица
04/08/2017 |  13:19 | Autor: RTRS

"Članstvo u STO moguće u decembru"

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović očekuje da bi BiH mogla postati član Svjetske trgovinske organizacije u decembru na 11. ministarskoj konferenciji u Argentini.
Svjetska trgovinska organizacija - Foto: Screenshot
Svjetska trgovinska organizacijaFoto: Screenshot

"BiH je glavni favorit među zemljama koje očekuju da pristupe Svjetskoj trgovinskoj organizaciji", rekao je Šarović na konferenciji za novinare u Spoljnotrgovinskoj komori BiH u Sarajevu.

On je istakao da je jedan o uslova za pristupanje Svjetskoj trgovinskoj organizaciji usvajanje Zakona o unutrašnjoj trgovini Federacije BiH /FBiH/.

"To se već dugo `kuha` u Parlamentu FBiH. Nadamo se da će oni svoj dio posla završiti, jer to ne smije biti naša prepreka", dodao je Šarović.

On je istakao da je postignut značajan pomak tokom nedavih razgovora u Ženevi sa predstavnicima Ruske Federacije, Ukrajine i Brazila.

Šarović je naveo da je od ukupno 4.737 tarifnih linija Ruska Federacija prihvatila 3.935 ponuda BiH.

Preostali dio, kako je rekao, biće usaglašavan narednih sedmica.

"Njihov ozbiljan zahtjev o kojem treba da razgovaramo jeste odluka BiH o kvalitetu tečnih naftnih derivata i njihova očekivanja su da ćemo naći mjesta i za naftne derivate većeg standarda koji se koriste u Evropi ali u BiH se ne označava na benzinskim pumapa", rekao je Šarović.

Kad je riječ o pregovorima sa Ukrajinom, Šarović smatra da je napravljen kapitalni napredak i da je od početnih 1.600 tarifnih linija ostalo da se dogovori svega 18 neusaglašenih.

"To ćemo usaglasiti u narednih nekoliko dana. I sa Brazilom smo ispregovarali sve tarifne linije, osim jedne koja se odnosi na pileće otkošteno meso", rekao je Šarović.

On je napomenuo da ukoliko se ne ispuni ambiciozni plan da BiH postane članica Svjetske trgovinske organizacije i ne završi pregovore na vrijeme do sastanka u Argentini, ostaje mogućnost da posao bude završen u proljeće iduće godine.

Čestitajući pregovaračkom timu BiH, Šarović je ukazao na značaj pristupa BiH Svjetskoj trgovinskoj organizaciji, s obzirom da je riječ o najprestižnijoj organizaciji po pitanju trgovine.

"Članstvo u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji zemljama daje određeni kredibilitet da ispunjavaju uslove i mnogo znači u poslovanju sa svijetom. Ukoliko niste članica ove organizacije, onda se svrstavate u `B` kategoriju zemalja u kojima nije uređeno tržište i ne prihvataju se pravila trgovine Svjetske trgovinske organizacije", naveo je Šarović.

On je dodao da pravila Svjetske trgovinske organizacije nije jednostavno dostići, te da BiH putem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju već godinama vrši prilagođavanje.

Izvor: SRNA