latinica  ћирилица
06/08/2017 |  12:14 ⇒ 12:18 | Autor: RTRS

Na Neptunu novo otkriće iznenadilo naučnike

Oluja širine skoro 10.000 kilometara zahvatila je Neptun, a naučnici tvrde da je u pitanju vrlo iznenađujuće otkriće.
Neptun - Foto: ilustracija
NeptunFoto: ilustracija

Ono što je naučnike posebno iznenadilo, bili su masivni oblaci u blizini ekvatora, gdje nikada do sada nisu viđeni. Eksperti ističu da su takvi oblaci normalna pojava za dijelove oko polova.

Ovi vjeruju da je oluju, veliku skoro koliko i Zemlja, mogao da izazove veliki vrtlog, pod jakim atmosferskim pritiskom, usidren duboko u atmosferi. Pretpostavlja se da su se gasovi, nastali u vrlogu, hladili i kondenzovali formirajući oblake.

Za razliku od vodenih oblaka na Zemlji, oblaci na Neptunu sadrže metan.

Profesor sa Univerziteta Kalifornija istakao je da su se na Neptunu i ranije pojavljivali takvi oblici, ali da su se oni stvarali bliže polovima.

"Nikada se ranije oblaci nisu formirali tako blizu ekvatora, niti su ikada bili tako jasni“.

Ipak, to možda nije povezano sa vrtlogom, već bi mogao da bude u pitanju veliki konvektivan oblak koji se viđa i na drugim planetama, uključujući i onaj na Saturnu primjećen 2010. godine. Ukoliko je reč o tome, u narednih nedjelju dana bi trebalo da se rasčisti.

Ovu pojavu na Neptunu primjetio je diplomirani student Ned Molter tokom testa u opservatoriji na Havajima.

Molter, koji je primjetio da je ova planeta između 26. juna i 2. jula bila mnogo svjetlija, rekao je da vidjeti oluju na tako niskoj geografskoj širini zaista jeste nešto veoma iznenađujuće.

Izvor:B92