latinica  ћирилица
07/08/2017 |  07:49 ⇒ 13:29 | Autor: RTRS

Pale: Obilježeno 19 godina od ubistva Srđana Kneževića (FOTO)

Na Palama je danas obilježeno 19 godina od nerasvijetljenog ubistva Srđana Kneževića, nekadašnjeg komandanta specijalne jedinice Vojske Republike Srpske "Beli vukovi".
Pale:Godišnjica od ubistva Srđana Kneževića - Foto: SRNA
Pale:Godišnjica od ubistva Srđana KneževićaFoto: SRNA

Kneževićev sin Nemanja rekao je novinarima da je porodica poslije 19 godina izgubila svaku nadu da će biti rasvijetljeno ovo ubistvo jer da je ikome bilo u interesu to bi bilo urađeno.

"Mi ćemo ostati tužni do kraja života. Bijeli vuk će živjeti sve dok je naroda i Republike Srpske, a ostalo neka ide na obraz", istakao je Knežević.

On je dodao da su svake godine tražili bilo kakvu informaciju od institucija šta je s tim predmetom, ali je nisu dobili.

Sekretar Udruženja "Beli vukovi" Pale Novica Kapuran izjavio je da godinama nije riješeno ovo ubistvo, da svi znaju ko je naručilac i izvršilac, a samo ne zna onaj ko treba to da riješi.

"Ovo je političko ubistvo. To je naše mišljenje i ništa drugo. Savić Ljubiša zvani Mauzer došao je do određenih podataka, do DNK i sve je nađeno osim puške. Gdje se nalazi sada taj materijal, ne znamo, ali on je išao u pravom smjeru", naveo je Kapuran.

Pale:Godišnjica od ubistva Srđana Kneževića (FOTO: SRNA)

Predsjednik Skupštine Udruženja Veterani Republike Srpske Dragan Savić rekao je da bez istine nema ni života i da, kako teku godine, raste gorčina.

"Ova počast neće nikada biti sjećanje jer je Srđan bio naš brat, drug. I mi smo jednim dijelom ubijeni sa njim", rekao je Savić.

Polaganju vijenaca i cvijeća u Spomen-parku posvećenom Belom Vuku i njegovim poginulim saborcima prisustvovali su, osim članova porodice i prijatelja, predstavnici opštine Pale, gradonačelnik Grada Istočno Sarajevo Nenad Vuković, predstavnici MUP-a Republike Srpske, Boračke organizacije i građani.

Srđan Knežević ubijen je 7. avgusta 1998. godine na Palama, ispred zgrade u kojoj je živio. U vrijeme ubistva Knežević je bio zamjenik načelnika Centra javne bezbjednosti /CЈB/ u Srpskom Sarajevu.

Specijalna jednica "Beli vukovi", čiji je komandant bio, formirana je 1993. godine. Za ovu jedinicu prvi put se čulo u borbama na Moševačkom brdu. Јedinica je dobila ime po tome što su ostali zavijani u mećavi na Bjelašnici.

Izvor: SRNA