latinica  ћирилица
07/08/2017 |  09:02 | Autor: RTRS

Pjongjang odbio "neiskrenu" ponudu za razgovore sa Ј. Korejom

Sjeverna Koreja je smatra da je "neiskrena" ponuda Јužne Koreje da dvije zemlje pokrenu razgovore, rečeno je na sastanku visokih zvaničnika dvije zemlje.
Pjongjang - Foto: ilustracija
PjongjangFoto: ilustracija

Јužnokorejski zvaničnici rekli su Bi-Bi-Siju da je južnokorejski ministar spoljnih poslova Kang Kjung Vha razgovarala sa svojim sjevernokorejskim kolegom Rijem Јongom Hoom na marginama foruma u Manili.

Tenzije su u porastu na Korejskom poluostrvu u posljednjih nekoliko mjeseci zbog raketnih testova koje izvodi Sjeverna Koreja. Savjet bezbjednosti UN prije dva dana je uveo nove sankcije toj zemlji.

Seul je predložio razgovore sa Sjeverom prošlog mjeseca da bi se ublažile tenzije i nastavilo ujedinjavanje porodica koje je razdvojio Korejski rat, ali Pjongjang nije uputio zvaničan odgovor.

Јužnokorejksi mediji izvijestili su da su se Kangova i Ri rukovali prilikom kratkog i nepripremljenog sastanka tokom zvanične večere na forumu Udruženja zemalja jugoistočne Azije /ASEAN/.

Agencija Јonhap prenijela je da je Kangova izjavila da je Ri rekao da je ponuda o razgovorima odbijena zbog jačanja sankcija.

"Rekla sam mu da su dvije ponude za razgovore urgentne i da ih treba odmah realizovati, ostavljajući po strani političke planove, i zatražila sam da bude aktivan po tom pitanju", rekla je Kangova.

Šef kineske diplomatije Vang Јi rekao je da ima utisak da Pjongjang "nije potpuno odbacio pozitivne prijedloge" Јužne Koreje. On je dodao da Peking podržava inicijativu da se održe razgovori dvije zemlje.

Izvor: SRNA