latinica  ћирилица
07/08/2017 |  09:25 ⇒ 16:07 | Autor: RTRS

Ivancov: BiH ne trebaju mentori

Ambasador Rusije u BiH Petar Ivancov izjavio je danas da je BiH nezavisna i suverena zemlja kojoj ne trebaju mentori koji će govoriti lokalnim političarima šta treba da rade.
Petar Ivancov - Foto: RTRS
Petar IvancovFoto: RTRS

"Nažalost, produženo prisustvo visokog predstavnika neminovno vodi stvaranju takvog efekta jer političari pokušavaju djelovati posredstvom visokog predstavnika umjesto da preuzmu stvati u svoje ruke. To je potpuno pogrešno", rekao je Ivancov.

On je za "Nezavisne novine" ocijenio da je glavni problem BiH nedostatak povjerenja među političkim liderima i ističe da je to štetno za zemlju i građane jer će u situaciji nefunkcionalnih institucija najviše na kraju izgubiti građani.

"Nažalost, i 20 godina nakon rata imamo isti problem. Mislim da je jedini način da se krene naprijed dijalog i saradnja između naroda, institucija na svim nivoima i njihovih lidera. Nakon odbijanja izvještaja o radu Savjeta ministara zaista smo suočeni sa mogućnošću izglasavanja nepovjerenja tom tijelu", kaže Ivancov.

On je napomenuo da Rusija ima interese u regionu, ali ti interesi nisu protivni interesima zemalja u regionu, uključujući i BiH.

Ivancov je podsjetio na izjave svih političkih zvaničnika iz BiH da je ruska uloga u BiH stabilizujuća i da nema negativne namjere.

"Uprkos međusobnim razlikama u mišljenjima po određenim pitanjima, uvijek smo imali konstruktivan odnos sa SAD, jer oboje države žele mir i stabilnost BiH. Nažalost, počevši od maja, zvaničnici SAD su kroz saslušanja u komitetima za spoljne poslove američkog Kongresa postali glasni u kritici uloge Rusije u regionu. Ono što je tamo izneseno ne odgovara istini", kaže Ivancov.

Izvor: SRNA