latinica  ћирилица
07/08/2017 |  10:02 | Autor: RTRS

Policijska racija u kancelariji predsjednika "Samsunga"

Policija Јužne Koreje izvršila je danas raciju u kancelariji predsjednika kompanije "Samsung elektroniks" Lija Kuna Hja i stambenim objektima njegove porodice zbog navodne zoupotrebe novca firme za poslove renoviranja ovih prostorija.
Sjedište Samsunga u Seulu (Foto: hani.co.kr) -
Sjedište Samsunga u Seulu (Foto: hani.co.kr)

Nekoliko sati ranije, tužilaštvo je zatražilo dvanaestogodišnju kaznu zatvora za Lijevog sina i potpredsjednika "Samsunga" DŽeja Lija zbog mita i ostalih optužbi.

DŽej Li je u pritvoru od februara, a sudi mu se po optužbama za pronevjeru i prevaru u okviru skandala koji mjesecima potresa Јužnu Koreju i koji je doveo do smjene predsjednika države Park Geun Hje.

Sedam istražilaca zaplijelinlo je dokumenta o renoviranju objekata u kancelariji pored stambenog objekta u Seulu.

Sumnja se da je kompanija platila poslove za dekorisanje enterijera jednoj firmi sa računa otvorenih na "pozajmljena" imena i da je tražila da joj za te poslove ne budu izdati računi u periodu od oktobra 2008. do marta 2015. godine, navodi policija.

Za sada nijedan pojedinac nije identifikovan kao osumnjičeni u ovom slučaju.

Portparol "Samsunga" odbio je da komentariše, ali je uputio medije na saopštenje iz juna u kojem je rečeno da je te troškove Li platio lično i da su računi izdati.

Serija istraga pokrenuta je u maju o vezama poslovnog svijeta i političara u Јužnoj Koreji.

Izvor: SRNA