latinica  ћирилица
07/08/2017 |  11:56 ⇒ 12:35 | Autor: RTRS

"Dnevnik mašinovođe" trijumfovao na festivalu u Pragu

Film „Dnevnik mašinovođe“ Miloša Radovića i glumac Lazar Ristovski nagrađeni su na Festivalu nezavisnog filma u Pragu, saopštila je danas producentska kuća „Zilion film“.
Insert iz filma "Dnevnik mašinovođe" - Foto: Screenshot/YouTube
Insert iz filma "Dnevnik mašinovođe"Foto: Screenshot/YouTube

Radovićev film je proglašen najboljim na festivalu u Pragu i nagrađen Zlatnom zvijezdom, dok je Ristovski dobio Zlatnu zvijezdu za najboljeg glumca i Gran pri festivala – Zlatnog orla za doprinos evropskoj filmskoj umjetnosti.

Dnevnik mašinovođe, Radović i Ristovski, koji pored toga što igra u filmu, takođe je i producent, već su nagrađeni na više festivala.

Na 64. Pulskom filmskom festivalu Radović je osvojio Zlatnu arenu za najbolju režiju, dok je žiri mladih filmofila nagradio "Dnevnik mašinovođe" kao najbolju manjinsku koprodukciju.

"Dnevnik mašinovođe" je proglašen i najboljim filmom na festivalu „Zlatna lipa“ u Sofiji, Ristovski je dobio nagradu za životno djelo Zlatna iguana u Meksiku, a Radović je proglašen najboljim rediteljem na festivalu "Winter Film Awards" u Njujorku.

Na Međunarodnom filmskom festivalu u DŽaipuru Radović je dobio Zlatnu kamilu kao najbolji reditelj, a film je odlično primljen od strane indijske publike.

U Manhajmu "Dnevnik mašinovođe" je proglašen najboljim filmom od strane žirija, publike, ekumenskog žirija i njemačkih distributera, a trijumfovao je i na Međunarodnom filmskom festivalu ARPA.

Izvor: Tanjug