latinica  ћирилица
07/08/2017 |  12:31 | Autor: RTRS

Marić: Hirošima i Nagasaki kao opomena

Ambasador BiH u Јapanu Borislav Marić rekao je tokom susreta sa novoimenovanim japanskim ministrom inostranih poslova Tarom Konom da su Hirošima i Nagasaki postali važan simbol opomene i svjedočanstvo razarajućih efekata upotrebe atomskog oružja.
Borislav Marić - Foto: SRNA
Borislav MarićFoto: SRNA

Marić je tokom komemorativne ceremonije obilježavanja 72 godine od atomskog bombardovanja Hirošime položio cvijeće na spomenik u Memorijalnom parku mira u Hirošimi, u znak odavanja počasti nedužnim žrtvama atomskog bombardovanja, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova BiH.

On je izrazio uvjerenje da se takva tragedija neće ponoviti i dodao da je nakon susreta sa studentima iz Hirošime i preživjelim žrtvama atomskog bombardovanja izrazio duboko saosjećanje sa svim stanovnicima navedenih gradova.

Ambasador BiH u Јapanu čestitao je Konou stupanje na dužnost sa željom da se dobri i prijateljski odnosi dvije zemlje dalje unapređuju, na obostrano zadovoljstvo, s posebnim osvrtom na razvoj ekonomske saradnje.

Kono je zahvalio Mariću za dolazak u Hirošimu i učešću u mirovnim manifestacijama, te izrazio uvjerenje da se nuklearno oružje ne treba koristiti čak ni kao prijetnja.

On je naglasio da se Јapan, kao jedina zemlja koja je osjetila tragične posljedice atomskog bombardovanja, pridržava tri nenuklearna principa - da ne posjeduje, ne proizvodi i ne dozvoljava nuklearno oružje na svojoj teritoriji.

Izvor: SRNA