latinica  ћирилица
07/08/2017 |  13:51 ⇒ 13:54 | Autor: RTRS

Predata i druga interpelacija

Predstavnici opozicionih partija u Narodnoj skupštini Republike Srpske podnijeli su danas interpelaciju o radu Vlade Srpske u oblasti zdravstvenog i penzionog sistema zbog "veoma ozbiljne situacije" u tim sistemima.

Poslanik PDP-a Milan Švraka rekao je da stanje u zdravstvenom i penzionom sistemu ne vodi njihovoj stabilnosti u budućnosti.

"Postoji dug Fonda zdravstvenog osiguranja /FZO/ oko 450 miliona KM, a dug zdravstvenih ustanova na kraju 2015. godine iznosio je oko 530 miliona KM. Dug zdravstvenih ustanova samo za penziono osiguranje 31. marta ove godine iznosilo je 103 miliona KM i ima trend rasta", rekao je Švraka.

Uzimajući sve to u obzir, dodao je on, može se smatrati da je ukupan dug zdravstva u Srpskoj veći od 1,1 milijarde KM.

"To je alarmantno i o tome se mora raspravljati jer to narušava finansijski sistem Srpske. Najveći dug u ovom sistemu imaju vladine institucije, javne ustanove i državna preduzeća", istakao je Švraka na konferenciji za novinare.

Poslanik SDS-a Nedeljko Glamočak naveo je da je u sistemu penzijsko-invalidskog osiguranja loša situacija i da reforme koje je Vlada Srpske preduzimala u tom sektoru nisu dale rezultate.

On je istakao da je odnos broja osiguranika i broja korisnika prava PIO jedan prema jedan, dodajući da je za održiv sistem potreban odnos tri prema jedan.

"Prihodi ne mogu pokriti rashode kada je riječ o penzijama. Vlada Srpske to konstatuje u svojim izvještajima, ali ništa ne preduzima da se stanje promijeni. Zabrinjavajuće je što su dužnici za ovo osiguranje institucije pod kontrolom Vlade", rekao je Glamočak.

Poslanik Narodnog demokratskog pokreta Krsto Јandrić smatra da su neodgovornost i bezzakonje dovelo ove, ali i ostale sektore u teško stanje, a kao jedan od razloga naveo je stranačko kadrovanje koje je za posljedicu imalo urušavanje struke, znanja i autoriteta.

Rok Vladi Srpske za odgovor na interpelaciju je 60 dana od dana predavanja, poslije čega treba da se održi i skupštinska rasprava u vezi sa izvještajem Vlade, a prema skupštinskom Poslovniku, ukoliko Vlada ne napravi izvještaj, onda se interpelacija automatski stavlja na dnevni red Narodne skupštine odmah po isteku roka od 60 dana.

Ovo je druga interpelacija koju podnosi opozicija. Prva, o ekonomskoj politici, je predata prije oko mjesec dana.

Izvor: Srna