latinica  ћирилица
07/08/2017 |  15:44 ⇒ 15:57 | Autor: RTRS

Preminuo čuveni violinista i dirigent Aleksandar Pavlović

Čuveni violinista i dirigent, profesor emeritus Aleksandar Pavlović, jedan od najznačajnijih srpskih i evropskih muzičkih umjetnika, preminuo je u 88. godini, javlja RTS.
Aleksandar Pavlović (foto: Promo) -
Aleksandar Pavlović (foto: Promo)

Pavlović je rođen u Beogradu 24. oktobra 1929. godine, a bio je dugogodišnji profesor Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu i šef gudačkog odsjeka.

Počasni član i gostujući profesor Britanske kraljevske muzičke akademije postao je 2006. godine, kao jedini sa prostora Balkana koji je ikada primljen u ovu prestižnu muzičku instituciju, čiji je broj ograničen na najviše 300 najznačajnijih muzičkih umjetnika iz cijelog svijeta.

Na spisku akademije osim njegovog, nalaze se imena poput Mendelsona, Lista, Rahmanjinova, Štrausa, Stravinskog.

Pavlović je prvi put nastupio na Kolarcu kada je imao trinaest godina, potom je diplomirao na Kraljevskom koledžu za muziku u Londonu, kod čuvenog Maksa Rosala, da bi tokom svoje bogate umjetničke karijere održao nekoliko stotina koncerata širom svijeta.

Držao je svoje majstorske klase u SAD, Grčkoj i Velikoj Britaniji.

Dugo godina bio je i umjetnički direktor Omladinskog orkestra EU, kojeg čine najtalentovaniji mladi muzičari evropskih zemalja, a 2009. godine osnivači omladinskog orkestra EU ustanovili su "Nagradu Aleksandar Pavlović", kao posebno priznanje za najboljeg mladog violinistu Evrope.

Nagrada je ustanovljena kao presedan, jer je nosila ime živog umjetnika, kao posebno priznanje profesoru Pavloviću, koji je bio i dugogodišnji umjetnički direktor Međunarodne omladinske fondacije Velike Britanije.

Pavlović je i jedan od osnivača Beogradskog muzičkog festivala /BEMUS/, zatim Međunarodnog takmičenja muzičke omladine u Beogradu i dugogodišnji umjetnički direktor gudačkog orkestra "Dušan Skovran".

Bio je i član čuvenog "Beogradskog trija", zajedno sa Andrejom Pregerom i Viktorom Јakovčićem.

Pavlović je izdavač "Antologije srpske muzike 20. veka za gudače", koju je orkestar "Dušan Skovran" premijerno izveo i snimio od 1977. do 2003. godine.

U svojoj umjetničkoj karijeri dobio je nekoliko desetina najviših domaćih i inostranih priznanja i nagrada.

Izvor: SRNA