latinica  ћирилица
07/08/2017 |  16:04 | Autor: RTRS

Moskva nije tražila postavljanje specijalnog izaslanika

Rusija nije tražila od SAD da imenuju specijalnog izaslanika za Ukrajinu, izjavio je zamjenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov.

Izjava Rjabkova predstavlja komentar na izjavu američkog državnog sekretara Reksa Tilersona o tome da je specijalni izaslanik SAD Kurt Volker imenovan na zahtjev ruskog predsjednika Vladimira Putina.

"Ne želim da komentarišem ni nezvanične ni zvanične izjave zvaničnika, ali uvjeravam vas da se Rusija nikada nije obratila SAD sa ovakvim zahtjevom", izjavio je Rjabkov.

Rjabkov je dodao da je Putin rekao Vašingtonu da je Moskva spremna na dijalog o pitanjima krize u Ukrajini još tokom mandata bivšeg predsjednika SAD Baraka Obame, prenosi "Sputnjik".

"Nismo tražili postavljanje izaslanika. Samo smo napomenuli da je čudno izjaviti da je dijalog potreban ukoliko ne postoji neko ko obavlja tu funkciju", rekao je ruski diplomata.

Međunarodna zajednica, uključujući Rusiju, Njemačku i Francusku, preduzela je brojne korake u rješavanju krize u jugoistočnoj Ukrajini.

Sukobi u Ukrajini traju još od 2014. godine, kada je postavljena nova vlast u Kijevu. Postavljanje nove vlasti u Ukrajini mnogi su okarakterisali kao državni udar.

Izvor: SRNA