latinica  ћирилица
07/08/2017 |  17:30 | Autor: RTRS

"Opozicija dirigovani i remetilački faktor u Srpskoj"

Iz Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Srpske ocijenili su da interpelacija, koju je danas Narodnoj skupštini podnijela grupa opozicionih poslanika, potvrda djelovanja opozicije kao dirigovanog, remetilačkog faktora cjelokupnog života i rada u Republici Srpskoj.
Vlada Republike Srpske - Foto: RTRS
Vlada Republike SrpskeFoto: RTRS

"Radi se o pokušaju diskreditacije, omalovažavanja i traženja bilo kojeg načina da se ospore i najpozitivnije aktivnosti, kao i nesporni podaci koji govore o rezultatima rada Vlade Republike Srpske koji se postižu kroz reformu penzijskog i invalidskog osiguranja", naveli su iz Ministarstva rada.

Iz resornog ministarstva podsjećaju javnost i penzionere da je sadašnja opozicija 2000. godine ostala dužna čak četiri neisplaćene i dodaju da to dovoljno govori o lažnoj brizi koju je pokazivala za najstariju populaciju.

"Sve zaostale penzije je ova vlada isplatila penzionerima i postigla redovnost isplate, te su one od 1.1.2013. do 1.1.2015. godine povećane za 11,21 %", navode u Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Srpske.

Iz tog ministarstva istuču da su mjere Vlade Republike Srpske u otvaranju novih radnih mjesta po prvi put u poslednje dvije godine, nakon petnaest godina dovele do zaustavljanja trenda smanjenja odnosa broja osiguranika i korisnika prava. Iz ministarstva su naglasili da je u periodu 2001-2006 veliki broj preduzeća koja nisu radila, a nije pokrenut stečaj su imala radnike prijavljene i tako prividno stvaran utisak povoljnijeg odnosa.

"Penzisjki sistemi koji počivaju na principima međugeneracijske solidarnosti trenutno su u krizi u cijelom svijetu i doprinosi nigdje nisu dovoljni za iplatu penzija za postojeće korisnike prava. U okruženju Republika Srpska ima najniži procenat nedostajućih sredstava od 25%, dok se kod drugih od Slovenije, CG, Srbije oko 35-38%, pa do Hrvatske i Makedonije oko 43% nedostajućih sredstava", navodi se u saopštenju.

Po zaprimanju predmetne interpelacije, te zlonamjerno i proizvoljno iznesenih ocjena opozicije o djelovanju u oblasti PIO, Vlada Republike Srpske i resorno ministarstvo će se izjasniti argumentima i tačnim podacima.