latinica  ћирилица
07/08/2017 |  18:32 ⇒ 08/08/2017 | 10:43 | Autor: RTRS

Region ujedinjen u borbi protiv hrvatskih mjera; EU poziva na smirivanje tenzija (VIDEO)

Region protiv Hrvatske!
Carina  (Foto:O. Bunić / RAS Srbija) -
Carina (Foto:O. Bunić / RAS Srbija)

Nadležni ministri BiH, Srbije, Crne Gore i Makedonije pozvali su iz Sarajeva Hrvatsku da hitno ukine diskriminatorske odredbe Pravilnika o inspekcijskom nadzoru i kontroli usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima kojima se enormno, za 22 puta, povećavaju takse pri uvozu voća i povrća u Hrvatsku.

Zatražen je i hitan sastanak s resornim hrvatskim ministrom do kraja ove sedmice, a Evropskoj komisiji upućeno zajedničko pismo , u kojem se traži njeno uključivanje u rješavanje ovog problema.Oglasila se Evropska komisija apelom da se zemlje regiona uzdrže i spriječe eskalaciju.

Hrvatske mjere kojima se drastično, na 270 evra povećava taksa za voće i povrće koje se uvozi u Hrvatsku, u ekonomskom smislu su protekcionističke, a u političkom populističke - istakao je ministar trgovine Srbije koji je ocijenio da one niti imaju opravdanja u bilo kakvoj logici, niti su u duhu dobrosusjedskih odnosa.

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić izjavio je da cilj Srbije nije da vodi bilo kakav trgovinski rat sa Hrvatskom, ali da će biti prinuđena da uđe u spiralu mjera i kontramjera ukoliko Hrvatska ne povuče diskriminatorske odredbe o nadzoru i kontroli voća i povrća.

Ljajić ocjenjuje da ne stoji nijedno od tri hrvatska obrazloženja, a za posljednje, da se mjera uvodi za 164 zemlje koje nisu dio Evropske unije, smatra da je potcjenjivačko i vrijeđa zdrav razum. Stoga je hitno ukidanje diskriminatorskih odredaba na vrhu liste današnjih zaključaka.

- Da cijena inspekcijskog nadzora treba da odgovara stvarnim troškovima postupka i da ne predstavlja posrednu zaštitu domaćih proizvoda ili posredno oporezivanje uvoza. Ta cijena treba da bude usklađena sa prosječnom cijenom u odnosu na cijene koje važe u zemljama regiona i u EU, poručio je Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Zatraženo je da se u rješavanje ovog pitanja uključi i Evropska komisija, dok će Makedonija i Crna Gora pokrenuti odgovarajuće mehanizme pred Svjetskom trgovinskom organizacijom.

- Ovo je kršenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, ali i načela Svjetske trgovinske organizacije i zato će Makedonija i Crna Gora zatražiti pokretanje mehanizama koji su na raspolaganju pred Savjetskom trgovinskom organizacijom, napomilje Ljupčo Nikolevski, ministar poljoprivrede Makedonije.

- Јako je važan trenutak ovih dešavanja, Crna Gora je možda kroz brojke najmanje pogođena, ali se sigurno 90% proizvoda koje se iz Crne Gore izvoze u Hrvatsku izvoze u ovom periodu, a riječ je o lubenicama, o breskvama, o grožđu, zato je za nas ovo od još većeg značaja, ističe Dragica Sekulić, ministarka ekonomije Crne Gore.

Јedan od zaključaka je i da će svaka od zemalja radi zaštite sopstvenih ekonomskih interesa preduzeti konkretne mjere i odgovarajuće mehanizme. U BiH, kaže Šarović, traju intenzivne unutrašnje konsultacije.

- Da kažem da su ove mjere za BiH u potpunosti neprihvatljive i da to nećemo tolerisati i da ćemo svakako preduzeti odgovarajuće mjere, iz Hrvatske u BiH samo u 2016. ušlo je voća, povrća i hrane u vrijednosti 500 miliona maraka, a da u suprotnom pravcu ide samo 20%. BiH ima pravo što traži da se ove mjere ukinu, u suprotnom preduzećemo, ali ćemo mi procijeniti kada adekvatan odgovor, naglasio je Šarović.

Mnogo su konkretniji u Srbiji i to nakon što na brojne apele Hrvatskoj nisu dobili, kako kažu, ni odgovora, ni pisma, ni razglednice.

- Kad smo dobili vrlo uvredljiva obrazloženja onda smo počeli da primjenjujemo određene vrste fitosanitarnog i veterinarskog nadzora i kontrole i to ćemo pojačavati, nikakve dileme nema da ćemo taj nadzor pojačavati, imamo pravo na to, poručio je Ljajić.

Kakogod, sva pažnja sada je usmjerena na zahtjev za sastanak sa resornim hrvatskim ministrom koji bi do kraja sedmice trebalo da bude održan u Podgorici. Tada će biti i jasnije hoće li Hrvatska odustati od nerazumnih mjera , ili će se širom otvoriti vrata trgovinskom ratu.