latinica  ћирилица
07/08/2017 |  19:53 ⇒ 20:24 | Autor: RTRS

Obilježeno 19 godina od ubistva Srđana Kneževića (VIDEO)

Na spomen-obilježje ratnom komandantu "Belih vukova" Srđanu Kneževiću, položeni su vijenci i odata počast povodom 19. godišnjice ubistva tadašnjeg zamjenika načelnika CЈB Srpsko Sarajevo.
Spomenik Srđanu Kneževiću - Foto: RTRS
Spomenik Srđanu KneževićuFoto: RTRS

Iako je sprovedena istraga i obezbijeđeni dokazi ubice nikad nisu osuđene, a predmet se i dalje nalazi u Sudu i Tužilaštvu BiH.

Pucanj u Srđana Kneževića u predvečerje 7. avgusta 98. nije bio pucanj u ratnog heroja nego u cijeli srpski narod. Devetnaest godina poslije, ubice i nalogodavci nisu procesuirani i presuđeni, ogorčena porodica izgubila je svaku nadu za pravdu i konačnu presudu.

- Svake godine smo dosad da imamo bilo kakvu informaciju gdje se nalazi predmet. Mislim da niko i ne zna gdje je taj predmet posle 19 godina vjerovatno kupi prašinu i da li postoji to je jedno veliko pitanje. Tražili smo javno da se kaže gdje je šta je, ali nemamo nikakvu informaciju. I smo davno izgubili nadu da je nekome bilo u interesu da se razotkrije ubistvo moga oca, bilo bi to davno riješeno - istakao je sin Srđana Kneževića, Nemanja Knežević.

Srđan je i u ratu i u miru bio prvi među jednakima, bio je ponos ljudima i saborcima . Iako se svake godine okupljaju na istom mjestu kako bi mu odali počast i dalje ne mogu da sakriju razočarenje odnosom institucija. 

- Onaj materijal koji je skupio Ljubiša Savić Mauzer, gdje je sad mi ne znamo. On je išao u pravom smjeru došao je do određenih podataka i DND i sve je nađeno samo puška nije - naglasio je Novica Kapuran iz udruženja "Beli vukovi".

- Mi smo danas željeli, ali nismo dobro organizovani da idemo u protestnu šetnju do Policijske uprave, jer to je institucija gdje se nalaze ti dokazi i koja sve zna, i da na taj način izvršimo pritisak prema svima koji nam mogu dati istinu, jer nama bez istine života nema - rekao je predsjednik Skupštine veterana Srpske Dragan Savić.

Danas se u Palama okupio veliki broj građana, udruženja iz Odbrambeno otadžbinskog rata sa jednim zadatkom - da se konačno sazna i objelodani istina o ubistvu Belog vuka.