latinica  ћирилица
08/08/2017 |  13:39 ⇒ 16:43 | Autor: RTRS

Pokrenute procedure za raspodjelu 125 miliona dolara klirinškog duga

Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda pokrenuo je danas sve potrebne zakonske i tehničke procedure na osnovu kojih će biti raspodijeljeno 125 miliona dolara koje će Vlada Ruske Federacije uplatiti po osnovu klirinškog duga na račun, koji je otvoren u Centralnoj banci BiH, saopšteno je iz Ministarstva finansija BiH.
Moskva: Potpisivanje Sporazuma o isplati klirinškog duga  (Foto:centralna banka) - Foto: SRNA
Moskva: Potpisivanje Sporazuma o isplati klirinškog duga (Foto:centralna banka)Foto: SRNA

Na osnovu obavještenja o uplati novca koja je stigla iz Centralne banke BiH, Ministarstvo finansija i trezora preduzelo je sve aktivnosti da se primjeni sporazum u skladu sa zakonskim propisima, te će sredstva od klirinškog duga biti podijeljena po unaprijed utvrđenim procentima - Federaciji BiH 58 odsto, Republici Srpska 29 odsto, institucijama BiH 10 odsto i Brčko distriktu tri odsto.

Sporazum Savjeta ministara BiH i Vlade Ruske Federacije, koji se odnosi na klirinški dug bivšeg SSSR-a, potpisan je u martu, a na snagu je stupio u junu objavljivanjem u "Službenom glasniku BiH", čime su ispunjeni uslovi za uplatu 125 miliona dolara na račun u Centralnoj banci BiH.

Bevanda je zahvalio za saradnju Ambasadi Ruske Federacije u BiH, kolegama iz Ministarstva finansija Rusije, kao i na angažmanu Centralne banke BiH koja je u ovom procesu uspješno ispunila svoj dio obaveza.

Ministar finansija i trezora BiH izrazio je zadovoljstvo što je BiH jedina zemlja bivše SFRЈ kojoj je klirinški dug isplaćen u novcu, a ne u robi, i što ni politčki uticaji nisu mogli da spriječe potpisivanje sporazuma i isplatu 125 miliona dolara ruskog duga.

U sve tehničke aktivnosti u procesu uplate i prenošenja sredstava biće uključena ministarstva finansija Republike Srpske i Federcije BiH, kao i Vlada Brčko distrikta.

Izvor: SRNA