latinica  ћирилица
08/08/2017 |  15:43 ⇒ 17:54 | Autor: RTRS

Brčko: Usvojen pravilnik za isplatu podsticaja (VIDEO)

Odjeljenje za poljoprivredu i vlada distrikta Brčko, usvojili su ovogodišnji pravilnik za isplatu podsticaja za koje je Budžetom distrikta predviđeno 8,5 milona maraka.
Žito - Foto: RTRS
ŽitoFoto: RTRS

Resorno Odjeljenje započelo je podjelu kartica sa brojevima, kojim se utvrđuje redoslijed u podnošenju zahtjeva za podsticaje.U 2017. očekuje se između 1.700-2.000 zahtjeva za podsticaje. Stručnjaci upozorvaju i na probleme koje su već prouzrokovale visoke temperature i sušno ljeto.

- Evidentno je da Odjeljenje za poljoprivredu nije proglasilo stanje elementarne nepogode. Što bi u svakom slučaju u kontekstu programa podsticaja trebalo da uradi iz rzaloga što je stanje na našim pracelama često i bez, da kažem da će biti sa minimlanim urodima, što bi moglo da dovede do problema u pravljenju zapisnika i u realizaicji podsticaja na određenim pracelama - izjavio je dipl. inž. agronomije Petar Đurić.

- Ove godine je usvojeno u Budžetu 8,5 miliona za podsticaje u poljorivrednoj proizvodnji. Pola miliona za kapitalne investcije a ostatak za poljoprivrednu proizvodnju. Mi cijenimo da će to biti dovoljno za ovih 80% sredstava kako je predviđeno pravilnikom, a za dodatnih 20 ukoliko bude još sredstava u Budžetu, onda ćemo isplaćivati - rekao je šef Odjeljena za poljoprivredu distrikta Brčko Saša Tanić.