latinica  ћирилица
08/08/2017 |  15:49 ⇒ 21:53 | Autor: RTRS

U Zvorniku počelo obilježavanje krsne slave grada (VIDEO)

Srpska pravoslavna crkva proslavlja prepodobnu mučenicu Paraskevu, u narodu poznatu kao Petka Trnova. Služenjem svete liturgije u Crkvi Svete Petke Trnove na Đurđevgradu i litijom u Zvorniku počelo je obilježavanje krsne slave grada.
Zvornik - krsna slava - Foto: RTRS
Zvornik - krsna slavaFoto: RTRS

Služenju svete liturgije na Đurđevgradu prisustvovalo je više stotina građana. Poručuju da se vijekovna tradicija mora sačuvati. 

- Poruka za danas mogla bi, možemo je možda sročiti u jednu rečenicu, budimo sveti kao što je sveta Sveta Petka - kaže sveštenik Rade Tešić.

Čestitajući krsnu slavu Grada, gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović istakao je da se gradska uprava trudi da sugrađanima obezbijedi bolje uslove za život, a da je jedan od glavnih prioriteta rekonstrukcija mosta Kralja Aleksandra koji spaja Srpsku i Srbiju. 

- Završavamo projekte koji su u toku, to je rekonstrukcija gradskih ulica. Očekujem da će u septembru ili oktobru konačno biti donijeta odluka o rekonstrukciji starog mosta na zajedničkoj sjednici dvije vlade - istakao je gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović.

Obilježavanje krsne slave Grada biće nastavljeno u 17.30 služenjem večernje službe u Hramu Svetog Јovana Krstitelja, nakon čega će uslijediti litija kroz grad i Svečana akademija, dok će na gradskoj plaži od 21 čas biti održan koncert Ane Bekute.