latinica  ћирилица
08/08/2017 |  17:45 ⇒ 21:09 | Autor: RTRS

Dječji festival folklora "Licidersko srce" od 14. do 18 avgusta u Srbiji i Srpskoj (VIDEO)

Deveti međunarodni dječji festival folklora „Licidersko srce“ biće održan od 14. do 18. avgusta u Srbiji i Republici Srpskoj.
Beograd - festival - Foto: RTRS
Beograd - festivalFoto: RTRS

Pokrovitelj manifestacije je predsjednik Srbije, a očekuje se učešće hiljadu učesnika iz 10 zemalja. Festival organizuje Udruženje građana "Era" iz Užica, a među suorganizatorima je i Predstavništvo Srpske u Srbiji.

Festival "Licidersko srce" ugostiće 25 dječjih folklornih ansambala sa 3 kontinenta, a festivalski program biće održan u Užicu, na Zlatiboru i u Višegradu. Prilika je to za jačanje prijateljstva, unapređivanje kulturne i turističke saradnje, predstavljanje kulture i tradicije.

- Čuvajući svoju tradiciju svakako su na dobrom putu, a onda prezentujući i upoznavajući tradiciju drugih, znači na najbolji način budu čuvari tradicije - rekla je predsjednica Organizacionog odbora manifestacije Gordana Paunović.

Festival obuhvata nastupe i koncerte, folklorne igraonice i brojne prateće sadržaje, a prvi put i sajam preduzetništva. Dio aktivnosti 16. avgusta realizuje se u Višegradu, pa festival ima karakter prekogranične manifestacije od značaja za Srbiju i Republiku Srpsku.

- Ove godine pored dva kulturno-umjetnička društva iz Višegrada učestvuje i kulturno-umjetničko društvo iz Prnjavora. Znači Republika Srpska će sigurno dati pun svoj doprinos da na što bolji i kvalitetniji način predstavimo, kažem, kulturu i tradiciju našeg naroda - naglasio je direktor Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović.

- Ona ovde povezuje jednu stvar koja je, ja bih rekao, državno vrlo značajna – da se radi o prekodrinskoj saradnji i da je ovo još jedan dokaz te saradnje - istakao je direktor Turističke organizacije Beograda Miodrag Popović.

Mladi učesnici raduju se susretu sa vršnjacima iz cijelog svijeta.

- Ta djeca dolaze ovde kod nas i našu kulturu upoznaju, takođe nošnje, igre i svi zajedno učimo i njihove igre i oni naše - navela je Katarina Bešević iz Udruženja građana "Era" iz Užica.

 Tokom festivala biće organizovana i humanitarna akcija, a prikupljena sredstva poslužiće za opremanje regionalnog centra za vantjelesenu oplodnju u Užicu.