latinica  ћирилица
08/08/2017 |  19:29 ⇒ 22:23 | Autor: RTRS

Da li Hrvatska odustaje od poskupljenja taksi? (VIDEO)

Da li će Hrvatska popustiti u vezi sa spornim Pravilnikom kojim je enormno povećala takse na uvoz voća i povrća sa 12 na 270 evra?
Hrvatska takse - Foto: RTRS
Hrvatska takseFoto: RTRS

Nakon što su četiri zemlje regiona već zatražile hitno ukidanje ovih mjera i najavile kontramjere, danas su uslijedile intenzivne konsultacije na relaciji nadležnih ministara BiH i Hrvatske. Napretka ima, ali ne i dogovora.

Revidiranje spornog prvilnika usijalo je danas komunikaciju na relaciji bh. ministra Mirka Šarovića s hrvatskim kolegom Tomislavom Tolušićem. Međutim, rezultati pregovaranja i dalje su neizvjesni.

- Јoš pregovaramo. Ne mogu potvrditi da smo se dogovorili, ali mogu da ima napretka. Mislim - rekao je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

Šarović smatra da postoji spremnost svih strana da se dođe do rješenja.

- Ne treba da se ide u tu, rekao bih, stranu sukoba i da, kako neki kažu otvorimo trgovinski rat. Izbjegavamo tako nešto i nadamo se dogovoru. Dogovor podrazumijeva korigovanje, najmanje korigovanje hrvatske odluke o Pravilniku o inspekcijskom nadzoru - dodao je Šarović. 

Pojedini mediji objavili su da je hrvatska strana za korigovanje pravilnika, ali da je ostalo neriješeno ključno pitanje - do kojeg nivoa će takse biti smanjene. Istovremeno, iz Republike Srpske stiže jasan zahtjev Savjetu ministara, posebno Šarovićevom ministarstvu.

- Da hitno, u narednih dva, tri ili pet dana riješe zaista ovaj problem s Hrvatskom, ukoliko to ne bude moguće da se donesu recipročne mjere - istakla je predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović.

Šarović je juče najavio da će, ukoliko ne dođe do rješenja, BiH imati odgovor, ne precizirajući kakav. Istovremeno, u Srbiji ne oklijavaju. Pojačana je carinska kontrola nad proizvodima biljnog i životinjskog porijekla iz Hrvatske. Kažu – neće dozvoliti da ih neko vuče za nos.

- Svaki proizvod koji dolazi porjeklom iz Hrvatske mi kontrolišemo u skladu sa svim međunarodnim pravilima, ali on podrazumijeva uzimanje uzroka svakog slanja na laboratorijsku kontrolu. Nema puštanja u promet dok se ne završi laboratorijska kontrola - naveo je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije Branislav Nedimović.

Hrvatski ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić danas se nije oglašavao, ali sasvim je izvjesno da bi njegov Pravilnik i moguće kontramjere zemalja regiona mogli izazvati politička trvenja u Hrvatskoj. hrvatski mediji prenose stavove SDP-ovog poslanika Domagoja Hajdukovića koji preko društvenih mreža poručuje da je evidentno da je Tolušić napravio veliku grešku, naštetio hrvatskim izvoznicima i ugledu, te da je jedini odgovorni potez njegova ostavka.