latinica  ћирилица
08/08/2017 |  20:10 ⇒ 20:52 | Autor: RTRS

Održan protest pod nazivom "Zatvori škole, kupi Audi" (VIDEO)

"Zatvori škole, kupi audi" - pod ovom parolom oko 200 nezadovoljnih građana protestovalo je u Banjaluci.
Protesti "ReStarta" (Arhiv) - Foto: RTRS
Protesti "ReStarta" (Arhiv)Foto: RTRS

Povod - nedavna odluka ministra prosvjete Dane Maleševića, da zatvori 15 škola, a istovremeno nabavi novi luksuzni automobil koji košta 114 hiljada maraka. Od zahtjeva za smjenu ministra organizatori protesta ne odustaju, a vlast smatra da je riječ o jeftinim političkim trikovima.

"Idi Dane da nam svane", "15 škola = 1 audi", "Dane – gospodar prstenova" - ovo su samo neki od natpisa na transparentima građana koji su danas protestnom šetnjom do zgrade Vlade, obustavom saobraćaja, skandiranjem i zvižducima izrazili svoj bunt zbog zatvaranja škola, i kupovine skupocijenog automobila. A među 200-njak nezadovoljnih i mladi i stari.

Proteste su organizovali članovi Organizacije "Restart Srpska", a pridružili su im se radnicima "Željeznica", štrajkači iz Parka "Mladen Stojanović" i četiri banjalučka odbornika. Predvodio ih je PDP-ov Draško Stanivuković, iako su u koloni "nezadovoljnih" bili još neki politički predstavnici. Zahtjevi organizatora ostaju isti – smjena ministra, ograničenje budžeta za nove automobile na 50.000 maraka, udžbenici za djecu sa poteškoćama u razvoju na srpskom jeziku i više novca za kulturu.

- Ljudi treba da znaju da je postojao jedan hodogram rada Ministarstva, kontinuirano pogrešnog rada – počev od probijanja budžeta 2016. za 10,79 miliona maraka, do zatvaranja škola i na kraju kupovine skupocijenog "audija" - rekao je predsjednik organizacije "Restart Srpska" Stefan Blagić. 

- Mi nismo protiv bilo koga, samo želimo da se novac koji mi uplaćujemo kao poreski obveznici raspoređuje kako treba. Svakodnevno obilazim škole, ne samo u Banjaluci, nego širom Republike Srpske – nemaju osnovne uslove, računare, učionice, podovi su devastirani - izjavio je odbornik PDP u Skupštini grada Banjaluka Draško Stanivuković.

Resorno i prozvano ministarstvo danas nije odgovaralo. Јeste zato politički vrh Republike Srpske, koji kaže da je ministru Maleševiću potreban novi automobil. Činjenica da je Igor Crnadak, bh ministar spoljnih poslova, u trenutku organizovanja protesta odlučio da odustane od nabavke automobila za svoje ministarstvo, za premijerku Srpske jeftin je trik.

- Oni su potrošili toliko para, taj ministar spoljnih poslova je potrošio toliko para na besmislena putovanja, da smo mi mogli na osnovu toga da uštedimo i otvorimo 10 do 15 škola, ako ćemo već tako da se ponašamo - istakla je premijerka Srpske Željka Cvijanović.

Komentarišući izjavu Stanivukovića "da bi poslije nekih izjava najradije povukao premijerku Srpske za uši", predsjednik Srpske, Milorad Dodik, rekao je da ga Stanivuković podsjeća na, takođe PDP-ovca, Nikolu Dronjka. koji je činio ovakve stvari. Ostaje pri stavu da je novi automobil potreban, i da ministar "neće ići u tačkama kako to predlaže opozicija”.

- Auto treba, što ne treba. Neće ministar ići u tačkama. Kad oni obezbijede da se Crnadak vozi na tačkama i biciklu, i mi ćemo. Јe li to okej? I Mladen Ivanić i njihovi ministri. Kad se oni budu vozili u tome i mi ćemo! - poručio je Dodik.

Organizatori protesta kažu -Ne ispune li se njihovi zahtjevi spremni su na nove proteste, za koje kažu da mogu biti svake sedmice ukoliko je to potrebno.