latinica  ћирилица
09/08/2017 |  08:10 ⇒ 09:26 | Autor: RTRS

Godišnjica napada na Nagasaki

Danas se obilježavaju 72 godine od američkog napada atomskom bombom na japanski grad Nagasaki.
Nagasaki - Foto: arhiv
NagasakiFoto: arhiv

Vazduhoplovstvo SAD u Drugom svjetskom ratu bacilo je atomsku bombu na Nagasaki, tri dana poslije prve bombe bačene na Hirošimu.

U Nagasakiju, gradu sa 260.000 stanovnika, usmrćeno je najmanje 74.000 ljudi. Od zračenja izazvanog tim atomskim napadima žrtve su umirale decenijama.

Zvaničnici i građani svake godine se okupe u Parku mira u Nagasakiju, gdje se u 11.02 po lokalnom vremenu, kada je bačena bomba 9. avgusta 1945. godine, oglase zvona i potom minutom ćutanja oda pošta za više od 70.000 poginulih.

Usred tenzija izmedju SAD i Sjeverne Koreje, gradonačelnik Nagasakija Tomihisa Taue izrazio je bojazan od novih nuklearnih napada tokom obilježavanja 72 godine od američkog nuklearnog napada na Nagasaki, 9. avgusta 1945. godine, javila je agencija AP.

- Situacija u svijetu u vezi s nuklearnim oružjem postaje sve napetija. Veliki osjećaj strepnje širi se širom svijeta da bi se takvo oružje moglo opet upotrijebiti i to ne u tako dalekoj budućnosti - rekao je Taue u Parku mira u Nagasakiju i pozvao zemlje koje posjeduju nuklearno oružje da odustanu od takve vrste oružja.

On je kritikovao vladu japanskog premijera Šinza Abea zbog "praznih obećanja" o nuklearnom razoružavanju u svijetu.

Gradonačelnik Nagasakija je ocijenio da je odsustvo Јapana u diplomatskim pregovorima o postizanju sporazuma UN o zabrani nuklearnog oružja "nerazumljivo za one koji žive u gradovima na koje su bačene atomske bombe".

Izvor: RTRS, BETA