latinica  ћирилица
09/08/2017 |  13:41 | Autor: RTRS

Vulin: Iduće godine vježba regionalne incijative "REGEKS", a ne NATO-a

Srpski ministar odbrane Aleksandar Vulin je negirao da će u Srbiji iduće godine biti održana vojna NATO vježba, kako su javili pojedini mediji, nego da je riječ o regionalnoj inicijativi "REGEKS", koja postoji već pet godina.
Aleksandar Vulin - Foto: SRNA
Aleksandar VulinFoto: SRNA

"Prvenstveno treba objasniti javnosti da vježba o kojoj su mediji pisali u proteklih nekoliko dana `REGEKS 2018` nije NATO vežba, nego regionalna inicijativa koja postoji od 2013. godine", rekao je Vulin novinarima u Valjevu.

On je podsjetio da je prva vježba takvog tipa urađena 2010. godine i da se do sada sprovodila u Turskoj, BiH, Grčkoj, Јordanu, a iduće godine će biti u Srbiji, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Srbije.

"To je komandno-štabna vežba koja će biti podržana određenim računarskim simulacijama, i to su vežbe koje su se i ranije održavale na prostoru naše zemlje. Ovo nije NATO vežba, već regionalna inicijativa i ništa drugo", naglasio je Vulin.

Prema njegovim riječima, Srbija je neutralna zemlja i vježbaće sa svima od kojih može nešto da nauči, i sa NATO-om, i sa ODKB, kao i bilateralno i sa američkim i sa ruskim oružanim snagama.

"Dok je Aleksandar Vučić predsednik Srbije i vrhovni komandant i dok sam ja ministar odbrane, Srbija neće ući u NATO pakt, da ne bude nikakve dileme i sumnje", rekao je Vulin.

Vježba "REGEKS 2018" je rezultat i nastavak vojne saradnje više zemalja u okviru regionalne inicijative pokrenute 2013. godine, a realizuje se uz stručnu i djelimičnu finansijsku podršku Komande združenih snaga Napulj i prema NATO standardima koje su prihvatile i sve države članice EU.

Troškove učešća na vježbi snosi svaka zemlja učesnica za svoje pripadnike.

Prva vježba u okviru regionalne inicijative "REGEKS" održana je 2014. godine u Turskoj, uz učešće pet oficira Vojske Srbije, zatim u Grčkoj, BiH i ove godine u Јordanu.

Naredne, 2018. godine, održavanje vježbe "REGEKS" biće u Srbiji. U planu je komandno-štabna vježba podržana računarskim simulacijama po temi "Rad komande multinacionalne brigade u multinacionalnim operacijama".

Do sada je učešće na vježbi potvrdilo 12 država članica Mediteranskog dijaloga, Partnerstva za mir i NATO-a.

"REGEKS" nije prva međunarodna vježba koja se prema NATO standardima realizuje u Srbiji, pošto su prethodno realizovane vježbe "Viking 1014" i "Logeks 2015", kao i jedan segment vježbe "Kombinajd endavr 2011".

Odbrambena industrija ugovorila poslove od 754 miliona dolara

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin izjavio je da je ove godine odbrambena industrija Srbije, zajedno sa preduzećem "Јugoimport-SDPR" iz Beograda, ugovorila poslove sa inostranstvom vrijedne 754 miliona dolara, što je 20 odsto više nego u ranijim godinama.

Vulin očekuje da će namjenska industrija Srbije nastaviti da proizvodi i da će primjerom preduzeća "Krušik" iz Valjeva pokazati da je moguće obnoviti ono što je bilo uništeno.

"Očekujem da će se pokazati da je moguće sopstvenim sredstvima proširiti proizvodnju, zaposliti radnike, pristojno platiti radnike i u isto vreme konkurisati na svetskom tržištu", rekao je Vulin novinarima nakon što je posjetio privredno društvo HK "Krušik".

Aleksandar Vulin (Foto: SRNA)

On je dodao da će Vlada Srbije nastaviti politiku da intenzivno ulaže u odbrambenu industriju Srbije, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

"To jeste naša šansa, to jeste naš prostor, to je naša mogućnost da odgovorimo na potrebe svetskog tržišta i da na taj način ostvarimo znatno veće novčane prihode", rekao je Vulin.

On je istakao da odbrambena industrija Srbije na svjetskom tržištu ima veliki prostor za svoje proizvode, kao i mogućnost da višak novca koji zarađuje ponovo uloži u odbrambenu industriju da bi bila spremna za neke buduće događaje i promjene.

Privredno društvo HK "Krušik" trenutno ima 2.640 zaposlenih, među kojima su i mladi inženjeri i trenutno je najbrojnija fabrika kada je riječ o broju zaposlenih u odbrambenoj industriji Srbije.

"Krušik" ima ugovorene poslove za 276 miliona dolara i uposlene kapacitete za cijelu ovu, te 2018. i 2019. godinu.