latinica  ћирилица
09/08/2017 |  14:46 | Autor: RTRS

Đurić: Hitno pustiti privedene Srbe i Ruse

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Marko Đurić je najoštrije osudio pokušaje političke zloupotrebe slučaja privođenja grupe od 11 građana Srbije i Rusije i zatražio da oni hitno budu pušteni.
Marko Đurić - Foto: TANЈUG
Marko ĐurićFoto: TANЈUG

Đurić je istakao da je među privedenima jedna trudnica i jedna maloljetna osoba, "što ovo sasvim nepotrebno traumatizovanje srpskih i ruskih državljana čini još nečovečnijim".

"Najoštrije osuđujem tretman kojem je, samovoljom pokrajinske policije i pravosuđa, izložena grupa građana Srbije i Rusije, privedena u blizini administrativne linije prilikom posjete Kosovu i Metohiji", istakao je Đurić, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

On je podsjetio da je ovoj grupi određena mjera zadržavanja od 48 časova, a njihovo oslobađanje se namjerno odlaže pod izgovorom da sud ima previše posla da bi se bavio njihovim slučajem.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju, posredstvom oficira za vezu i u saradnji sa ruskom diplomatsko-konzularnom mrežom, pružila je privedenima svu neophodnu pravnu pomoć.

Policija samoproglašenog Kosova uhapsila je juče grupu od 11 osoba srpske i ruske nacionalnosti kod Podujeva, tvrdeći da su na nedozvoljenom mjestu prešli administrativnu liniju.

Ova grupa je uhapšena u selima Sekirača i Medregovac, na samoj administrativnoj liniji sa kosovske strane.

Petoro Srba i šestoro Rusa, starosti između 15 i 48 godina, bili su u dva automobila sa srpskim tablicama, a danas im je određen istražni pritvor.

Izvor: SRNA