latinica  ћирилица
09/08/2017 |  14:56 ⇒ 17:46 | Autor: RTRS

Brod- Uklonjena avio-bomba (VIDEO)

Iz rijeke Save, ispod mosta između Broda i Slavonskog Broda, bezbjedno je izvađena avionska bomba iz Drugog svjetskog rata.
Brod: Uklonjena američka avio-bomba - Foto: SRNA
Brod: Uklonjena američka avio-bombaFoto: SRNA

Riječ je o američkoj avio-bombi čija je težina oko 130 kilograma. Akciju je koordinisala Republička civilna zaštita, a operaciju izveo specijalni ronilački tim policije Češke, uz asistenciju MUP-a Srpske i Granične policije.

Avio-bombu iz Drugog svjetskog rata iz korita rijeke Save izvadili su ronioci iz Češke. U vrijeme vađena bombe, bio je obustavljen saobraćaj na dionicama uz rijeku Savu, kao i na graničnom prelazu Brod - Slavonski Brod. 

Šef misije MUP-a Češke, Marin Kučera rekao je da je ovo bio za njih do sada najopasniji zadatak, a samim tim i podvig koji su uspješno odradili. Kaže da je bilo opasno zbog jake rječne struje i loše vidljivosti. Morali su, ističe, da rade mnogo detaljnih snimanja, kako bi saznali šta se tačno nalazi ispod vode.

Posebno je bilo rizično što se bomba nalazila na pravcu plovnog puta Savom. 

Јovan Srjemac iz Civilne zaštita, Brod, kaže da su sada zadovoljoni, jer je ispunjen bezbjednosni aspekt na području opštine Brod, a sav posao je odrađen u kordinaciji više republičkih organa, te inostranih stručnjaka.

Nakon uklanjanja sa dna korita Save, avio-bomba je izvučena na obalu, a zatim uz nadzor policije Republike Srpske odvezena na poligon Manjača, gdje će biti uništena.