latinica  ћирилица
09/08/2017 |  16:29 | Autor: RTRS

Guteres: Dijalog Beograda i Prištine suočava se sa ozbiljnim izazovima

Generalni sekretar UN Antonio Guteres ocijenio je da se dijalog Beograda i Prištine suočava sa ozbiljnim izazovima i pozvao obje strane da ožive proces.
Antonio Guteres (Foto: qasioun.net / Anadolu Agency) -
Antonio Guteres (Foto: qasioun.net / Anadolu Agency)

Guteres je u izvještaju o aktivnostima UNMIK-a i situaciji na Kosovu u periodu od 16. aprila do 15. jula, koji će biti razmatran na sjednici Savjeta bezbjednosti UN 16. avgusta, naveo da nije postignut napredak u primjeni postojećih sporazuma o uspostavljanju zajednice srpskih opština, ni kada je riječ o integraciji pravosuđa.

"Ohrabrujem privrženost načelu da se nesuglasice moraju rješavati isključivo mirnim sredstvima", naveo je Guteres, prenose beogradski mediji.

On je pozvao političke lidere na Kosovu i Metohiji i u regionu da se uzdrže od izjava i akcija koje potpiruju nacionalizam i nesuglasice što je bilo posebno primijetno na početku perioda obuhvaćenog izvještajem.

"Ohrabrujem nove vlade u Beogradu i Prištini da pruže podsticaj za konstruktivno angažovanje da bi bila riješena neriješena pitanja u pozitivnoj atmosferi", naveo je Guteres u izvještaju objavljenom na sajtu UN.

Kada je riječ o Specijalnom sudu za zločine na Kosmetu, Guteres je istakao potrebu da sve strane u potpunosti sarađuju sa tom institucijom i da njen efikasan rad ne bude ometan.

U osvrtu na namjeru Prištine da postane član Interpola, Guteres je istakao da je izvršni komitet Interpola uključio prijavu Kosova za članstvo u toj organizaciji na provizornu agendu 86. sjednice Generalne skupštine predviđenu za septembar.

Izvor: Srna