latinica  ћирилица
09/08/2017 |  17:01 ⇒ 20:12 | Autor: RTRS

Novi haos u Makedoniji— VMRO blokirao parlament

Poslanici najuticajnije opozicione partije VMRO-DPMNE, bivšeg premijera Nikole Gruevskog, blokirali su rad Sobranja, nakon što je predsjednik Taljat DŽaferi uskratio pravo poslaniku te stranke Antoniju Milošoskom da se u skladu sa poslovnikom obrati poslanicima.
Makedonsko Sobranje -
Makedonsko Sobranje

Poslanici VMRO-DPMNE su okupirali govornicu, pa je DŽaferi pozvao skupštinsko obezbjeđenje i proglasio pauzu kako bi se smirile tenzije, preneli su makedonski mediji.

Inače, na dnevnom redu sednice je smjena javnog tužioca Marka Zvrlevskog, što je još krajem prošlog meseca zatražio premijer Zoran Zaev.

Makedonski premijer smatra da je to prvi korak ka uspostavljanu nezavisnog sudstva, što je po njegovom mišljenju najznačajnija reforma. Sa druge strane, smeni Zvrlevskog protivi se VMRO-DPMNE.

Smenu javnog tužioca Vlada traži zbog, kako se navodi, nezakonitog, neblagovremenog i neprofesionalnog vršenja dužnosti.

Vlada u Skoplju smatra da Zvrlevski nije u stanju da obavlja svoj posao, da nije podnio zahteve za pokretanje krivičnih prijava u slučajevima propisanim zakonom i da je na taj način podrio svoj ugled.

VMRO-DPMNE pak smatra da je zahtjev za smenu Zvrlevskog u suprotnosti sa zakonom.

Izvor: Sputnjik, Tanjug