latinica  ћирилица
09/08/2017 |  17:55 ⇒ 10/08/2017 | 07:56 | Autor: RTRS

Novo skranavljenje srpskih crkava u Sarajevu (VIDEO)

Pravoslavne bogomolje u Sarajevu ponovo su na meti vandala.
Na hramu Svetog proroka Ilije u Ilijašu razbijena stakla - Foto: RTRS
Na hramu Svetog proroka Ilije u Ilijašu razbijena staklaFoto: RTRS

Hram Svetog proroka Ilije u sarajevskoj opštini Ilijaš po peti put. Na bogomolji i na Svetosavskom domu, u njenoj porti, noćas su polupani prozori. U crkvenom dvorištu su razbijeni reflektori. Sarajevska policija obavila je uviđaj.

"Zagrnuti" moralnim potonućem, jedno ili više sarajevskih varvara, opet su nasrnuli na skoro vijek i po staru bogomolju. Prethodna sva izopačena iživljavanja, još nisu dobila sudsko-policijski epilog, a mržnja je ponovo vaskrsla. I ovaj put pod okriljem mraka.

Policija je zatekla razbijena tri od četiri, zbog ranijih nasrtaja, postavljena reflektora, polupana stakla, razvaljenu stolariju, kamenice rasute po porti i oltaru, dijelom oštećen inventar u Svetosavskom domu...Uviđaj su obavili. Zapisnik sačinili! I bez počinilaca otišli! Potencijalne svjedoke iz neposrednog okruženja bogomolje, zaobišli su u širokom luku, bar tokom našeg boravka. A rezultate ove istrage i svih prethodnih vezanih za ovaj hram, najavili su za sutra. Tada bi trebalo da bude jasnije i da li je i šta zabilježila kamera sa obližnjeg trgovačkog centra. Činjenica je, međutim, materijalna šteta nije velika. Duhovna je međutim - nemjerljiva.

Mještanin Ljubo Ciganović kaže da je ovo za njega vraćanje unazad života za nekih 20 godina, ističući da je to tužno i žalosno.

Parohijani su napade na ovu bogomolju odavno prestali da broje. Јoš od 1997. godine kada je hram zapaljen, oltar uništen u potpunosti, a ikonopis dijelom. Ređali su se nasrtaji na svetinju i skrnavljenja, uz svetinju - posljednjih počivališta davno upokojenih Srba.

Velimir Krajšumović, predsjednik Crkvene opštine, Ilijaš, Breza, Visoko, kaže da materijalna šteta nije velika koliko je žalosno što se to dešava 25 godina poslije rata. Smatra da je to loša poruka nekih huligana koji hoće i da to malo preostalih Srba protjera odavde.

A ostalo ih je još ni 150! Prije rata u Ilijašu i okolni živjelo je oko 11.500 Srba. Јoš oko 6.000 u susjednim opštinama Breza i Vareš. Trenutno ih nema ni dva procenta. I sve ih je manje! Pridošlica, međutim sve je više! Sa sobom su očigledno donijeli i nakaradno "kulturno nasljeđe". I udružili ga sa istim takvim, probuđenim, domicilnim. Nikome krivi i nikome dužni, malobrojni Srbi prepričavaju neprijatna iskustva sa komšijama i sa prolaznicima.

Neđo Ćebić, povratnik u Ilijaš, priča da su ga psovali i vrijeđali kada je otišao da uredi groblje, zbog čega je bio prisiljen da ode neobavljenog posla.

Ne skrivaju parohijani u sarajevskoj kotlini, tako neuobičajenu pomoć i saradnju sa lokalnom vlašću. I policija im se nađe pri ruci, kažu, kad god zatreba. Ali, ove sporadične geste ne mogu da speru svu gorčinu hibridne sarajevske multietičnosti i moralnih devijacija – ne mogu da uklone lance i katance sa srpskih bogomolja, rešetke sa prozora, groblja da zaštite od vandala, a bogosluženja od obaveznog prisustva policije. Hoće li se Sarajevo takvih slika ikada postidjeti?