latinica  ћирилица
09/08/2017 |  17:57 ⇒ 21:32 | Autor: RTRS

Dubičko selo Pucari dobilo prvi mural (VIDEO)

U dubičkom selu Pucari – nesvakidašnja slika.
Mural u Pucarima - Foto: RTRS
Mural u PucarimaFoto: RTRS

Zid kuće porodice Babić oslikan muralom.

Saša Babić, veliki zaljubljenik u umjetnost, angažovao je banjalučku akademsku umjetnicu, Natašu Konjević da oslika prvi mural u ovom selu.

Kaže, na taj način vratio je dug djedu, koji ga je školovao i kao nasljedstvo mu ostavio baš ovu kuću.

Želio je da "oplemeni" prostor na kući koju mu je u dubičkim Pucarima ostavio djed i evocira uspomene na djetinjstvo u ovom potkozarskom selu. Tako priča Saša Babić, ljubitelj umjetnosti, koji sebe naziva "siromašnim mecenom". Mural na kući bio je njegova velika želja, jer cijeni ovu umjetničku formu, vidljivu iz daljine.

- To je vraćanje duga djedu za svu ljubav koju mi je dao. Da on sad zna kako se mi lijepo osjećamo u njegovoj kući i kako se ljudi dive tom muralu, bio bi ponosan, priča Saša.

Iako živi i radi u Gradišci, kuća u Pucarima njegova je mirna luka, tvrdi Saša. Otud i naziv murala "Utočište". Djelo je naslikala banjalučka akademska umjetnica Nataša Konjević, koja je, između ostalog, autorka i jednog od čuvenih prijedorskih murala. Oslikavanje fasade kuće privuklo je veliku pažnju mještana ovog sela pod Kozarom.

- Kada je Nataša radila, svi smo sa nestrpljenjem očekivali kada će da završi i kako će to izgledati. Ali mi smo baš prezadovoljni sa izgledom, kaže Stevan Trubarac iz sela Pucari.

Nije ovo prvi slučaj da Saša Babić donese "trag" umjetnosti u svoje dvorište u Pucarima. On je ranije angažovao umjetnike da mu oslikaju bunar i banderu. Zbog toga je ovo domaćinstvo postalo svojevrsna dubička turistička atrakcija.