latinica  ћирилица
09/08/2017 |  19:15 ⇒ 21:17 | Autor: RTRS

U ŽRS povećali plate rukovodiocima; Premijerka poručila nema povećanja! (VIDEO)

Premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović poručila je Upravi Željeznica da nema povećanja plata rukovodiocima srednjeg ranga u ovom preduzeću. Protiv povećanja je i sindikat.
Željka Cvijanović - Foto: RTRS
Željka CvijanovićFoto: RTRS

U Željeznicama to pravdaju sprečavanjem odlaska kadra, dok Sindikat tvrdi da iz preduzeća odlaze radnici i da je Uprava sama sebi povećala plate – i to sa dosadašnjih sedam na koeficijent 17.

Pravilnik o radu koji donosi povećanje plata rukovodiocima srednjeg ranga stupa na snagu, jer kolektivni ugovor nije usvojen. Iako sindikalci negoduju, za Upravu Željeznica to nije jasan znak da nova pravila treba i pojasniti. Na telefone se danas niko nije javljao – počev od službi, do generalnog direktora. Ali su zato u saopštenju naveli da se ne vrši nikakva diskriminacija, već nastoje da zaustave trend odlaska kadra.

"U tom pravilniku sastavni dio su tabele sa utvrđenim koeficijentima i dodacima na platu, uključujući rukovodeći kadar, kao i u posljednjem, od Uprave predloženom pravilniku o prvim izmjenama i dopunama pravilnika o radu, koji sada u medijskim istupima spore predstavnici Samostalnog sindikata transportne djelatnosti", naveli su iz Željeznica.

Novi pravilnik, koji po računici radnika i sindikata veću platu za 200 maraka donosi šefovima raznih službi, direktorima sektora za 361 marku, a portparolu za 428 maraka, neprihvatljivim smatraju i u Vladi. Premijerka Željka Cvijanović poručila je da se ovo preduzeće nalazi u procesu restrukturiranja za koje bi trebalo obezbijediti 230 miliona maraka i da za takve poteze nije vrijeme.

"Ta odluka je neprihvatljiva iz najmanje dva razloga. Јedan je to što se preduzeće sprema za ozbiljno finansijsko i organizaciono restrukturisanje uz podršku Vlade i Svjetske banke koje će zahtijevati ozbiljna finansijska sredstva. Drugi razlog je odluka Vlade da se ne može povećavati fond plata u okviru javnog sektora", navela je premijerka Srpske.

Nakon pisma koje su uputili predsjedniku Republike, iz Samostalnog sindikata saobraćaja i transportne djelatnosti kažu – ovo je prva reakcija zvaničnika. Na sve su upozoravali i ranije, a naročito na apsurd da se grupama radnika plata povećava.

Zlatko Marin, predsjednik Samostalnog sindikata saobraćaja i transportne djelatnosti ŽRS, kaže da priča o odlasku kadrova nije tačna.

- Mi imamo informacije, koje su sto odsto tačne, a to je da odlaze radnici – izvršno osoblje, otpravnici, manevristi, varioci. To su kadrovi koji napuštaju Željeznice zbog loših plata. A ne visoko obrazovani, ja nemam informaciju da je bilo ko od njih napustio do sada - kaže Marin.

Već 16. avgusta za isti sto će sjesti sindikalci, Uprava i Nadzorni odbor. Ne zaustavi li Nadzorni odbor ovaj pravilnik, iz sindikata poručuju da će drugačije djelovati. Zakon im je ruke vezao u odlučivanju o pravilniku, ali neće, kažu, u odluci da svoje nezadovoljstvo pokažu na ulici.