latinica  ћирилица
09/08/2017 |  19:20 ⇒ 21:14 | Autor: RTRS

Srbi u Sloveniji očekuju veća prava (VIDEO)

Nedavno promovisana ideja o Deklaraciji o opstanku srpskog naroda je dokument od koga mnogo očekuju i Srbi u Sloveniji.
Srbi u Sloveniji - Foto: RTRS
Srbi u SlovenijiFoto: RTRS

To je jedina srpska zajednica od svih bivših republika koja nije dobila status nacionalne manjine, iako ih prema procjenama ima oko 65 hiljada. Srpski jezik nije priznat, nema medija na srpskom jeziku, a nije im dozvoljeno da imaju predstavnike u institiucijama.

Da i Srbi žive u njihovoj zemlji, Slovenci saznaju tek kada srpska zajednica povremeno izađe na ulice da zatraži prava. U Sloveniji se, kako kažu Srbi, dešava tiha asimilacija, što je, tvrde, gore od onoga što se dešava Srbima u Hrvatskoj. Јer kad si napadan, barem dobiješ nagon da se braniš, kažu u jedinoj srpskoj stranci u Sloveniji.

Sekretar Socijalne stranke Srba Slovenije David Tepić kaže da se na ovaj način sve zanemaruje i tiho vodi ka nestanku srpske zajednice i jezika.

- Ukoliko nam ne pomognu iz Republike Srpske i Srbije, to će se i dogoditi - ističe Tepić.

Srpska zajednica traži da im se prizna status manjine. Time bi omogućili proporcionalan broj radnih mjesta u institiucijama za Srbe, te tražili uvođenje školskih časova na srpskom u većim centrima.

Predsjednik Socijalne stranke Srba Slovenije Saša Gajić navodi da traže samo ono što Slovenci imaju u Srbiji, Hrvatskoj, BiH.

U Deklaraciji o opstanku srpskog naroda vide dodatnu snagu u zajedničkom nastupu, ali i preciziranje politike koju će da vode predstavnici u dijaspori.

Tepić kaže da se nadaju većoj saradnji, te predlaže bolje povezivanje ambasada, jer u Sloveniji nemaju predstavništvo Republike Srpske i kada je bio referndum o Danu Republike Srpske nisu mogli da glasaju.

Srbi u Sloveniji kažu da imaju snagu da budu relevantan politički faktor. Barem koliko i u Hrvatskoj. Sa predsjednikom SNV u Hrvatskoj Miloradom Pupovcem, kažu, niko se od Hrvata ne sastaje zato što ga voli već zato što im trebaju glasovi njegovih poslanika. To je cilj koji i oni žele da ostvare u Sloveniji.