latinica  ћирилица
09/08/2017 |  22:32 | Autor: RTRS

Vučić: Spreman sam na traženje kompromisnog rješenja za KiM

Ako napravimo osovinu mira i stabilnosti na liniji "sjever-jug" na zapadnom Balkanu, između dva najveća naroda, Srba i Albanaca, u narednih 100 godina riješili smo 80 odsto naših političkih problema, rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i najavio da će u septembru pokušati dodatno da institucionalizuje unutrašnji dijalog u svim forumima.
Aleksandar Vučić (Foto: Sputnik/Radoje Pantović) -
Aleksandar Vučić (Foto: Sputnik/Radoje Pantović)

"Ostaje nam još bitan odnos sa Bošnjacima. Sve ostalo ćemo držati pod kontrolom", rekao je Vučić za TV Pink, objašnjavajući zašto smatra izuzetno važnim unutrašnji dijalog o Kosovu i Metohiji na koji je pozvao najširi krug aktera društevnog i političkog života u Srbiji.

Vučić nije večeras htio da komentariše tvrdnju hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da je vojno-policiska akcija Oluja morala da se desi da bi, kako je rekao, "spriječila novu Srebrenicu".

Vučić je u intervjuu za Pink tv rekao da mu je lako da da odgovor koji bi narod želio da čuje.

Vučić je izjavio da mnoge zapadne zemlje žele slabljenje snage i pozicije Vlade Srbije i slabljenje negovog autoriteta kao predsjednika države "zato što bi tada drugima bilo lakše" i kako bi Srbija bila laka moneta za potkusurivanje.

To se, rekao je za Pink televiziju, može vidjeti iz izjava raznih predstavnika administracija zapadnih zemalja.

On je najavio da će Deklaracija Srbije i Republike Srpske, čiji je cilj očuvanje kulturnog identita jezika i pisma Srba, biti gotova između 25. novembra i 1. decembra i istakao da je riječ o "benignom dokumentu", koji će svi u svijetu da priznaju.

Vučić je naglasio da ne razumije kritike te deklaracije, jer na njoj još nije ni počelo da se radi.

Izvor: Tanjug