latinica  ћирилица
10/08/2017 |  09:44 ⇒ 09:44 | Autor: RTRS

Pjongjang: Tramp je senilan i ide na živce

Sjeverna Koreja je odbacila kao nerazumne prijetnje američkog predsjednika Donalda Trampa da će se vlasti u Pjongjangu suočiti s "bijesom i vatrom" u slučaju da ispale rakete u pravcu američkog ostrva Guam u Pacifiku.
Kim DŽong Un (Foto: Sputnik/ Ilja Pitaljev) -
Kim DŽong Un (Foto: Sputnik/ Ilja Pitaljev)

Komandant raketnih snaga Sjeverne Koreje Kim Rak Gjom rekao je u intervjuu za državnu televiziju da Trampove prijetnje "prilično idu na živce".
 
Ocijenio je da to što su Trampove posljednje prijetnje upućene sa terena za golf pokazuju, kako je rekao, njegovu senilnost, navodi AP.

- Neki razgovori nisu mogući sa takvim čovjekom lišenog razuma - kazao je Kim.

Ovo nije prvi put da vlasti u Pjongjangu upućuju javne uvrede Vašingtonu i Seulu. Oni su bivšeg američkog predsjednika  Baraka Obamu nazivali "majmunom", a tadašnju predsjednicu Јužne Koreje Park Geun Hje "prostitutkom".

Plan o raketnom napadu spreman za nekoliko dana

Sjeverna Koreja upozorila je juče da bi mogla da ispali rakete u pravcu američkog ostrva Guam u Pacifiku, dok je Tramp obećao vlastima u Pjongjangu da će se suočiti s "vatrom i bijesom".

Državni mediji su prenijeli da će rakete tipa "hvasong-12" letjeti iznad teritorije Јapana i da će pasti u more oko 30 kilometara od Guama, ukoliko plan odobri predsjednik Kim DŽong Un. Državni mediji navode da će do sredine avgusta biti sastavljen plan o ispaljivanju raketa i da će biti predat Kimu na odobravanje.

- Rakete će letjeti 3.356,7 kilometara tokom 1.065 sekundi i pašće u vodu 30 do 40 kilometara od Guama - izjavio je general sjevernokorejske armije Kim Rak Gjom.

Rakete "hvasong" su domaće proizvodnje i imaju srednji ili dugi domet.

Guverner Guama Edi Kalvo izjavio je da Sjeverna Koreja pokušava da bude nepredvidljiva i podsjetio da je u prošlosti bilo iznenadnih ispaljivanja raketa. Američki državni sekretar Reks Tilerson izjavio je tokom posjete Guamu da nema neposredne prijetnje i da se nada da će "kampanja globalnog pritiska", uz učešće Rusije i Kine, dovesti do novog dijaloga sa Pjongjangom o "drugačijoj budućnosti".

Izvor: Agencije