latinica  ћирилица
10/08/2017 |  12:55 | Autor: RTRS

Venecuela: Sankcije SAD su sredstvo za zastrašivanje glasača

Predsjednik Ustavotvorne skupštine Venecuele Delsi Rodrigez izjavila je danas da je cilj novih sankcija SAD protiv vlasti ove zemlje zastrašivanje glasača."Odbacujemo nelegalne sankcije koje su usmjerene na zastrašivanje glasača", napisala je na "Tviteru" Rodrigezova, koja se sama ne nalazi na listi sankcionisanih.

Američki Stejt department juče je objavio odluku o proširenju sankcija protiv Venecuele. Nove mjere obuhvataju zabranu putovanja u Ameriku i zamrzavanje imovine osam osoba koje su imale ulogu u uspostavljanju novog zakonodavnog tijela.

Među njima je Adan Koromoto Čavez Frijas, stariji brat bivšeg predsjednika Uga Čaveza, prenio je "Sputnjik".

Ministar spoljnih poslova Venecuele Horhe Areza izjavio je da sankcije predstavljaju napad na demokratiju i kršenje međunarodnog prava.

Nacionalna ustavotvorna skupština proglasila je sebe za najviše upravno tijelo u Venecueli. Njeni poslanici izabrani su na glasanju 30. jula, u vrijeme kada su širom zemlje održani maosovni protesti.

Tokom demonstracija, samo u izbornom danu poginulo je desetoro ljudi, a ukupan broj žrtava od početka opozicionih protesta u aprilu premašio je 120.

Opozicija u Venecueli odbija da prizna legitimitet Ustavotvorne skupštine i smatra da je to dio plana predsjednika Nikolasa Madura da učvrsti svoju vlast.

Izvor: Srna