latinica  ћирилица
10/08/2017 |  13:18 ⇒ 14:27 | Autor: RTRS

Raul Kastro Maduru: Nećeš ostati sam

Kubanski predsednik Raul Kastro poručio je svom savezniku, predsjedniku Venecuele Nikolasu Maduru, da neće ostati sam u političkoj borbi i suočavanju s "maltretiranjem međunarodne zajednice", prenijela je kubanska televizija.
Raul Kastro - Foto: FONET
Raul KastroFoto: FONET

Kastro je u pismu u kojem je sa "ogromnom revolucionarnom radošću" čestitao izbor i formiranje sporne Ustavotvorne skupštine u Venecueli, naveo da su Kubanci oduvijek bili "avangarda u pružanju solidarnosti" socijalistima u Јužnoj Americi i da će tome "ostati posvećeni".

"Tebi sada predstoje dani teške borbe, maltretiranje međunarodne zajednice, blokade i lišavanje, ali nećeš ostati sam", naveo je Kastro u pismu predsjedniku Venecuele.

Suočen s talasom protesta u kojima je stradalo 125 osoba za četiri mjeseca, Maduro je sve više izolovan zbog kritika međunarodne zajednice.

Kastro, koji bezuslovno podržava nasljednika Uga Čavesa, predsednika Venecuele od 1999. do 2013. godine, krajem jula je odbio da posreduje u rješavanju političke krize u toj zemlji, navodeći da Maduro ima potpuni legitimitet da taj problem sam riješi.

Kuba, koja je politički saveznik socijalističke vlade Venecuele, veoma je zavisna od nafte iz te zemlje. Kuba ima povoljnije uslove za dobijanje nafte jer besplatno upućuje kubanske ljekare u Venecuelu.

Izvor: Beta