latinica  ћирилица
10/08/2017 |  13:22 ⇒ 13:31 | Autor: RTRS

Krstić: Iskoristiti sva sredstva za poboljšanje pozicije Srba

Predsjednik Saveza Srba iz Rumunije Ognjan Krstić rekao je da budućnost Srba u Rumuniji, Srbiji, Republici Srpskoj i ma gdje da žive, zavisi od njih samih i da treba iskoristiti sva sredstva za poboljšanje njihove pozicije i očuvanje nacionalnog i kulturnog identiteta.
Predsjednik Saveza Srba iz Rumunije Ognjan Krstić  (Foto:politika.rs) -
Predsjednik Saveza Srba iz Rumunije Ognjan Krstić (Foto:politika.rs)

Krstić je naveo da Savez Srba iz Rumunije podržava inicijativu Srbije i Srpske za donošenje deklaracije o očuvanju srpskog jezika i kulture i da tamošnji Srbi žele da budu dio te inicijative.

- Dvadeset i pet godina čekali smo da se Srbija i Republika Srpska okrenu Srbima u regionu. Želimo biti dio te inicijative i tog dokumenta koji će jasno da definiše nacionalnu politiku prema Srbima u regionu - istakao je Krstić.

Govoreći o položaju srpske zajednice u Rumuniji, on je naglasio da joj je Rumunija obezbijedila sva prava, ali da je veoma važno da matica ostane uz njih, kako bi očuvali nacionalni identitet, prije svega jezik.

- Mi u šest centara finansiramo projekte učenja srpskog jezika za decu od sedam do 17 godina. Bilo bi potrebno da se za našu djecu organizuju ljetnje škole i kampusi u Srbiji i Republici Srpskoj, kako bi upoznali srpsku kulturu - dodao je Krstić.

Kada je riječ o vjerskim pravima, Krstić je rekao da Srbi u Rumuniji imaju punu slobodu, a da sukobe koji postoje između Srpske pravoslavne crkve i Rumunske pravoslavne crkve treba da riješe oni sami.

Govoreći o nedavnom sastanku predsjednika Srbije Aleksandra Vučića sa Srbima iz regiona u Novom Sadu, Krstić je, kao jedan od učesnika, rekao da je sastanak pokazao da staranje za Srbe iz Rumunije nije samo deklarativno.

Prema popisu stanovništva iz 2011. godine, u Rumuniji živi 18.485 Srba, a dokazano je da su Srbi na današnjim prostorima ove zemlje živjeli i prije 1400. godine.

Najavljena deklaracija Srbije i Srpske rezultat je sastanka održanog 4. avgusta u Novom Sadu predstavnika Srba iz regiona. Deklaracija bi trebalo da odredi zajedničko nacionalno djelovanje i da definiše minimum nacionalnih principa za opstanak srpske nacije.

Deklaracija bi, uz podršku predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i Republike Srpske Milorada Dodika, trebalo da bude završena do 1. decembra.

Izvor: SRNA