latinica  ћирилица
11/08/2017 |  12:21 | Autor: RTRS

Ribolovci očekuju utvrđivanje uzroka pomora ribe u Ukrini

Sportsko ribolovno društvo "Ukrina" iz Dervente očekuje od republičkih institucija da utvrde uzroke pomora ribe u rijeci Ukrini, rekao je predsjednik Upravnog odbora društva Mirko Bjelić.
Ukrina - uginula riba - Foto: SRNA
Ukrina - uginula ribaFoto: SRNA

- Ne možemo govoriti o uzroku pomora ribe dok inspekcijske službe ne obave svoj posao. Što je bilo u našoj nadležnosti to smo i učinili, obavijestili smo opštinske i republičke inspekcijske službe, Sportsko ribolovni savez Republike Srpske i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske - naveo je Bjelić.

On je dodao da je primijećen pomor deverike, mrene, škobalja, bjelice, plotice, ali ne i soma i šarana.

Republički inspektor za vode obišao je područje rijeke Ukrine u opštini Derventa gdje je otkrivena veća količina uginule ribe, a izvještaj o kontroli biće naknadno saopšten, potvrdio je ranije opštinski komunalni policajac Marinko Repija.

Prema njegovim riječima, lokalna zajednica nema inspektora za vode, pa je angažovan republički inspektor, a uzorke vode uzela je firma "Euro-inspekt" iz Osječana koja se bavi tehničkim ispitivanjem, analizom i kontrolom kvaliteta.

Uginula riba plutala je od rejona Kemin vrbak, više stotina metara ka Bosanskim Lužanima, ili se zadržavala uz obalu.

Pomor ribe su u srijedu, 9. avgusta, prvo primijetili ribolovci Sportsko- ribolovnog društva "Ukrina", koji su alarmirali nadležne opštinske službe.

Izvor: SRNA