latinica  ћирилица
13/08/2017 |  14:20 ⇒ 14/08/2017 | 08:31 | Autor: RTRS

Parastos za ubijene srpske dječake u Goraždevcu (VIDEO)

U crkvi rođenja presvete Bogorodice u Goraždevcu održan je parastos mladićima Ivanu Јovoviću i Panteliji Dakiću, koje su prije 14 godina ubile i dalje nepoznate osobe iz automatskog oružja, dok su se kupali u rijeci Bistrici.
14 godina od ubistva u Goraždevcu - Foto: RTS
14 godina od ubistva u GoraždevcuFoto: RTS

Napadači su tom prilikom ranili još četvoro srpske djece. Godišnjica stradanja je obilježena i u Spomen-sobi „Kosmetske žrtve“ u Beogradu. Ovaj zločin smatra se jednim od najvećih zločina nad Srbima od 1999. godine i dolaska međunarodnih snaga na Kosovo i Metohiju, a počinioci ni do danas nisu privedeni pred lice pravde.

"Svaki zločin je strašan, ali ne može se zamisliti teži od onoga usmjerenog prema djeci koja su tek zakoračila u život", rečeno je na obilježavanju godišnjice. Za porodice bol ne prolazi, ni gorčina što nisu dočekali pravdu.

"Najveća mi je želja da se niko ne nađe u mojoj koži jer mnogo teško, nekad poželiš da te nema, a najsrećniji bih bio nekad da me nema uopšte, samo da zatvorim oči i da bude to moj kraj“, rekao je Milisav Dakić, otac ubijenog Pantelije.

Rafali upućeni na nedužnu djecu bili su namijenjeni uništavanju svakog traga srpskog postojanja na Kosmetu, a to što pravde za njih i njihove porodice nema - podjednako je strašno kao i sam zločin, kaže srpski šef diplomatije Ivica Dačić.

„Užasavajući masakr nad ovom nedužnom djecom koja su ubijena samo zato što su bila Srbi, počinjen je kako bi se poslala poruka – poruka svim preostalim Srbima da za njih na Kosovu i Metohiji više mjesta nema, poruka onima koji su sa KiM protjerani da ni ne sanjaju o povratku“.

Dačić poziva institucije na Kosmetu i međunarodnu zajednicu da se preduzmu mjere kako bi se počinioci i nalogodavci ubistava u Goraždevcu i drugim mjestima na Kosmetu priveli pravdi.

„Istinsko pomirenje i zajednička budućnost pod okriljem evropske porodice naroda biće mogući tek se se ubice i zločinci na Kosovu i Metohiji više ne budu slavili kao nacionalni heroji, po kojima se nazivaju ulice i trgovi, kad ubica bude ubica bez obzira na to da li se njegova žrtva zove Adem ili Ivan, Ramuš ili Pantelija“.

Parastosu ubijenim mladićima u crkvi Rođenja Presvete Bogorodice u Goraždevcu prisustvovao je i direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić. On poručuje da Srbija i srpski narod ne zaboravljaju svoje žrtve, pogotovo u mnogostradalnoj srpskoj Metohiji, koja je decenijama bila žrtva plana za istrebljenje Srba sa ovih prostora.

"Ne možemo govoriti ni o demokratiji ni o ljudskim pravima dok god ljudski život ne vrijedi ništa, i dok god se ne zna, ili navodno ne zna, imena onih koji su odgovorni za najstrašniju etničku mržnju i progon na ovim prostorima“, rekao je Đurić.

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin traži od Kfora i Unmika da ponovo otvore istragu i da je ne zatvore dok ne pronađu krivce za zločin u Goraždevcu.

Zločin u Goraždevcu, na rijeci Bistrici, dogodio se 13. avgusta 2003. godine, i jedan je od četiri najveća zločina nad Srbima od 1999. godine i dolaska međunarodnih snaga na Kosovo i Metohiju, pored ubistva u Starom Grackom, ubistva porodice Stolić u Obiliću i ubistva putnika autobusa "Niš-ekspresa" kod Podujeva.