latinica  ћирилица
13/08/2017 |  16:44 ⇒ 20:27 | Autor: RTRS

"Kraljevsko selo Kotromanićevo" kod Doboja privlači turiste (VIDEO)

Nije bajka, ali u njemu je sve kraljevsko, pa i ime koje nosi. "Kraljevsko selo Kotromanićevo“, smješteno u Ritešiću, jedino je turističko etno naselje na području Doboja. Za njega su ovog ljeta, osim Evropljana, zainteresovani i Amerikanci.
Kraljevsko etno selo "Kotromanioćevo" - Foto: RTRS
Kraljevsko etno selo "Kotromanioćevo"Foto: RTRS

Na kraljevski doručak u Kotromanićevo grupa Amerikanaca stigla je preko turističke agencije čije je sjedište u Dubrovniku. Većina je prvi put na ovim prostorima, a obilaze Sloveniju, Hrvatsku, BiH, Crnu Goru i Srbiju. U jedinom dobojskom etno selu traže odmor i osvježenje i razmjenjuju utiske sa proputovanja.

DŽek Hili, iz američke države Ajdaho, istakao je da je zemlja jako čista i da mu se jako svidjelo zelenilo i priroda. I  Dejvid Mur iz San Franciska dodaje da, sada kao penzioner, ima vremena da putuje čitavu godinu, samo ako mu to džep
bude dozvoljavao.

Turiste najprije privuče atraktivan i neobičan izgled građevine i pratećih objekata, a pariraju joj domaći specijaliteti i kraljevska usluga, u skladu sa imenom koje nosi.

Ozrenko Stanković, koji radi u etno selu, ističe da turiste najviše privlači to što su odvojeni od grada, od buke.

"Ovdje je mir, tišina, netaknuta priroda. Tu je rashladno kraj rijeke, okolo šeću patke", kaže Stanković.

Da neko iz srednjevjekovne vladarske dinastije Kotromanić svrati, sigurno bi u eksponatima i replikama prepoznao brojne predmete koji su se koristili u njihovo vrijeme.

Izložene su kraljevske odore, mačevi, štitovi, i razne drvenarije kojima su, kako kažu, vratili istoriju u restoran.

Sve u Kotromanićevu podsjeća na način življenja naših predaka i njihovu vezanost za rodni kraj i ognjište.
Na vrhu građevine, koja je simbol kraljevskog vremen,a priprema se kraljevsi apartman, a u planu je i most preko rječice Veličanke.