latinica  ћирилица
14/08/2017 |  12:04 ⇒ 12:46 | Autor: RTRS

Sutjeska 2017 – dajmo šansu budućnosti (VIDEO)

U Nacionalnom parku "Sutjeska" u toku je petodnevni Kamp za učenike osnovnih škola pod nazivom “Sutjeska 2017 – dajmo šansku budućnosti“.
Spomenik Tjentište -
Spomenik Tjentište

Druga je godina kako na ovom kampu učestvuju 180 učenika i nastavnika iz dvije fočanske osnovne škole i osnovnih škole iz Goraždanskog kantona u Federacije BiH.

Pet dana druženja je pred učenicima i nastavnicima iz Foče,Goražda i Ustikoline.Pečatom od prošlogodišnjih ocjena i utisaka učesnici ovjeravaju druženje na kampu “Sutjeska 2017“.

Potvrda i od nastavnika da kamp daje kvalitetne uslove za druženje,ali i učenje u prirodi.

- Mi smo živjeli u nekom vremenu gdje smo zaista svi zajedno živjeli.Međutim došlo je neko "ludo" vrijeme, sad je vrijeme da ova djeca počnu da žive jednim drugim životom, kaže Meliha Rašidović nastavnica OŠ “Ustikolina“ iz Ustikoline.

- Sigurno je ovo jedna pozitivna i dobra stvar za koju se nadam da će se nastaviti i u budućnosti, ističe Vladimir Ivanović direktor OŠ “Veselin Masleša“ Foča.

Dobro osmišljen program djeci omogućava da ispolje svoje kreativne sposobnosti i da se upoznaju sa biserima svjetskog prirodnog nasljeđa – Perućicom,Zelengorom,Maglićem.Pred njima su i razgovori o toleranciji i nenasilnom rješavanju konflikata.

Ambasada SAD-a u BiH kamp je podržala sa više od 29 hiljada američkih dolara,dok je Nacionalni park izdvojio oko 2000 dolara.