latinica  ћирилица
14/08/2017 |  12:18 | Autor: RTRS

Ekonomist: Oblak Agrokora nad Hrvatskom, prijeti i Srbiji

Londonski Ekonomist objavio je članak u kojem je komentarisao aferu hrvatskog Agrokora. Autor se pita kako je moguće da propadne koncern koji skoro ima monopol na proizvodnju hrane.
Agrokor - Foto: RTRS
AgrokorFoto: RTRS

List navodi kako sada nad Hrvatskom visi mračni olujni oblak koji ima potencijal da potrese čitav region, kvareći optimizam koji je podstaknut dobrim turističkim brojkama i znakovima privrednog rasta.

"Agrokor je bio najveći privatni koncern u Hrvatskoj i na zapadnom Balkanu, te je savršeni primjer povezanosti države i biznisa, koja seže još u komunističku Јugoslaviju", piše Ekonomist, i dodaje, da osnivač Agrokora živi u dvorcu i da je bio prijatelj prvog predsjednika Franje Tuđmana.

U članku se zatim opisuje kako je Agrokor sa svojih 700 objakata Konzuma sveprisutan u Hrvatskoj i aktivan u regionu i da je vlasnik Ivica Todorić u aprilu, pod pritiskom duga i kreditora, koncern prepustio na upravljanje državi.

Kada bi Agrokor propao, ugroženo bi bilo oko pola miliona ljudi dok bi privreda zaronila i do deset odsto, piše list navodeći izjavu šefa Agrokora Ante Ramljaka.

Na kraju navode da bi region mogao otići u dugu recesiju, iz koje je tek izišao, nakon što se objave konačni i stvarni podaci vezani za finansije najveće hrvatske firme.

Izvor: Agencije