latinica  ћирилица
14/08/2017 |  13:51 ⇒ 14:13 | Autor: RTRS

Bevanda: Nalog da se sredstva klirinškog duga prebace na račune entiteta

Ministar finansija i trezora u Savjetu ministara Vjekoslav Bevanda dao je nalog Centralnoj banci BiH da sredstva dobijena od klirinškog duga Ruske Federacije prebaci na račune entiteta i Brčko distrikta, potvrđeno je Srni u ovom ministarstvu.
Vjekoslav Bevanda (Foto: Beliczay Laszlo) -
Vjekoslav Bevanda (Foto: Beliczay Laszlo)

Tehničke detalje u vezi s prenosom sredstva završiće Centralna banka BiH uz prethodne konsultacije sa ministarstvima finansija Republike Srpske i Federacije BiH.

Sredstava od klirinškog duga biće raspoređena u skladu sa zakonskim propisima - Federaciji BiH 58 odsto, Republici Srpskoj 29, institucijama BiH 10 i Brčko distriktu tri odsto.

Ruski klirinški dug nastao je prije rata i odnosi se na nenaplaćena potraživanja preduzeća koja su svoje proizvode isporučila u Rusiju.

Ekonomski stručnjak i spoljni ekspert za podršku Vlade FBiH Zlatko Hurtić rekao je da je BiH jedina zemlja kojoj je Rusija isplatila konkretan novac, za razliku od ostalih kojima je dug isplaćivan u robi i naglasio da su to uspjeli da završe predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i premijerka Željka Cvijanović u toku jedne od posjeta Moskvi.

Izvor: Srna