latinica  ћирилица
14/08/2017 |  14:05 ⇒ 16:13 | Autor: RTRS

Isplata duga u novcu - zasluga Dodika i njegovih dobrih odnosa sa Rusijom

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Nikola Špirić rekao je da je isplata ruskog klirinškog duga BiH u novcu velika zasluga predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i njegovih dobrih odnosa sa Rusijom, jer se uspjelo dogovoriti da dug bude vraćen u novcu.
Nikola Špirić - Foto: RTRS
Nikola ŠpirićFoto: RTRS

"Ovim dugom smo se bavili posljednjih deset godina, pregovarali i došli do konačnog rješenja, odnosno do isplate tog duga u novcu", naveo je on.

Špirić je podsjetio da su druge zemlje to pitanje završile naplatom roba ruskog porijekla, te da je jedino BiH dobila tu privilegiju da se isplata izvrši u novcu.

"Savez za promjene, odnosno SDS i PDP u to doba su bili u opoziciji i nisu ni znali da se na tome radi i razgovara. Oni su bili samo dio procedure koja je to mogla privesti kraju", istakao je Špirić u izjavi Srni.

Predsjednik SDS-a Vukota Govedarica tvrdi da su SDS i Savez za promjene zaslužni za isplatu ruskog klirinškog duga BiH i Republici Srpskoj, dok ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Igor Crnadak kaže da će rješavanje klirinškog duga Rusije ostati zabilježeno kao jedan od uspjeha aktuelnog saziva Savjeta ministara BiH, u kojem učestvuju PDP i Savez za promjene.

Ministar finansija i trezora u Savjetu ministara Vjekoslav Bevanda dao je nalog Centralnoj banci BiH da sredstva dobijena od klirinškog duga Ruske Federacije prebaci na račune entiteta i Brčko distrikta, potvrđeno je Srni u ovom ministarstvu.

Ekonomski stručnjak i spoljni ekspert za podršku Vlade FBiH Zlatko Hurtić rekao je da je BiH jedina zemlja kojoj je Rusija isplatila konkretan novac, za razliku od ostalih kojima je dug isplaćivan u robi i naglasio da su to uspjeli da završe predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i premijerka Željka Cvijanović u toku jedne od posjeta Moskvi.

Izvor: Srna