latinica  ћирилица
14/08/2017 |  17:56 ⇒ 15/08/2017 | 08:44 | Autor: RTRS

Ko je zaslužan za isplatu klirinškog duga? (VIDEO)

Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda dao je nalog Centralnoj banci da sredstva dobijena od klirinškog duga Ruske Federacije prebaci na račune entiteta i Brčko distrikta. Sve detalje završiće Centralna banka uz konsultacije sa ministarstvima finansija Republike Srpske i Federacije. Procedura je završena, ali se prepucavanja o tome ko je zaslužan za isplatu, nastavljaju.
Dodik i Putin - Foto: RTRS
Dodik i PutinFoto: RTRS

125 miliona dolara ruskog klirinškog duga BiH biće raspoređeno po zakonu - Federaciji BiH 58 odsto, Republici Srpskoj 29, institucijama BiH 10 i Brčko disktriktu tri odsto. Rusija će tako dug jedino BiH umjesto u robi, isplatiti u novcu. Za to je zaslužan predsjednik Republike Milorad Dodik, kaže SNSD-ov Nikola Špirić.

- Ovim dugom smo se bavili posljednjih deset godina, pregovarali i došli do konačnog rješenja, odnosno do isplate u novcu. Savez za promjene, odnosno SDS i PDP u to doba bili su u opoziciji i nisu ni znali da se na tome radi i razgovara. Oni su bili samo dio procedure koja je to mogla privesti kraju - kaže Špirić.

Šef bh. diplomatije Igor Crnadak kaže da su pokušaji predsjednika Srpske Milorada Dodika i SNSD-a da preuzmu zasluge za rješavanje pitanja ruskog duga smiješni. Rješavanje klirinškog duga Rusije, kaže, ostaće zabilježeno kao jedan od uspjeha aktuelnog saziva Savjeta ministara BiH u kojem učestvuju PDP i Savez za promjene.

- Sadašnji Savjet ministara je vodio pregovore i potpisao sporazum sa ruskom stranom. Tokom mandata od 2006. do 2015. kada je potrpredsjednik SNSD Nikola Špirić bio predsjedavajući, odnosno zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH, nije bilo nikakvog sporazuma sa Ruskom Federacijom i nije bilo rješenja ovog pitanja - tvrdi Crnadak.

Lovorike bi da pokupi i SDS. Prvi čovjek stranke Vukota Govedarica tvrdi da su njegova partija i Savez za promjene zaslužni za isplatu duga, a da predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izokreće stvarnost.

Ekonomisti nemaju dilemu. Spoljni ekspert za podršku Vlade Federacije Zlatko Hurtić, naglašava da su to uspjeli da završe predsjednik i premijerka Republike Srpske tokom jedne od posjeta Moskvi.

Poslanik SDS-a u PD PSBiH Borislav Bojić tvrdi da je pitanje klirinškog duga riješio sadašnji Savjet ministara.

- SNSD ne može to da prihvati. Sve su to aktivnosti koje svojom sposobnošću ministri iz Saveza za promjene pokazuju, dok je rezultat rada SNSD-a samo obmana javnosti u kojoj pokušavaju stvari prikazati potpuno drugačije - tvrdi Bojić.

Predsjednik Srpske kaže da sadašnji Savjet ministara i "borci" za rješavanje problema klirinškog duga nisu ni znali da je to pitanje riješeno.

- Ovi iz Federacije BiH uopšte nisu imali pojma da se to rješava, a pogotovo ovi iz Republike Srpske u zajedničkim institucijama. Tek kada su dobili gotovo riješen problem i kada su tražili da se sprovede procedura onda su se uključili u sve to. Prije toga nisu imali nikakve zasluge za tako nešto - kaže Dodik.

SDS-u i SNSD-u očito ne ponestaje tema za prepucavanja. Nakon klirinškog duga, ne mogu da se dogovore ni ko je zaslužan za okončanje trgovinskog rata sa Hrvatskom. I dok SDS-ova Aleksandra Pandurević smatra da je to ministar spoljne trgovine Mirko Šarović, iz SNSD-a poručuju da to nije tačno i da je Hrvatsku na promjenu odluke o visini taksi natjerala Srbija, uvođenjem protivmjera.