latinica  ћирилица
14/08/2017 |  21:15 ⇒ 15/08/2017 | 10:38 | Autor: RTRS

Mektiću nepotizam nije stran- pozapošljavao rodbinu i prijatelje u institucije!

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara BiH Dragan Mektić obavljao je funkciju direktora Službe za poslove sa strancima BiH od 2006. do 2015. godine, s prosječnom mjesečnom platom od 3.590 KM, s tim da u taj iznos nije uključena naknada za odvojeni život, putovanja i ostale naknade.
Dragan Mektić - Foto: RTRS
Dragan MektićFoto: RTRS

To znači da je Mektić vršeći funkciju direktora Službe za poslove sa strancima BiH na mjesečnoj plati za nepunih 10 godina zaradio "skromnih" 430.800 KM, s tim da u ukupnu neto platu nije uračunata naknada za odvojeni život, jer da jeste vjerovatno bi cifra premašila pola miliona KM.

Prvi oblici nepotizma - onog protiv čega se Mektić danas bori - započeli su zapošljavanjem zeta Želimira Gatarića u vrijeme kada je bio na funkciji direktora Službe za poslove sa strancima BiH. Mektićev zet je zaposlen u Službu sa SSS (po zanimanju je veterinarski tehničar) na poziciju gdje se tražila elektrotehnička stručna sprema ili zanimanje informatičara. To znači da je Mektićev zet, imajući u vidu njegovu stručnu spremu, zaposlen suprotno Pravilniku o sistematizaciji radnih mjesta!

Kasnije je Gatarić stekao visoku stručnu spremu, pa ga je Mektić odmah "unaprijedio" u čin državnog službenika. Direktor Mektić je kasnije, a kako bi osigurao lojalnost bliskih saradnika, omogućavao zapošljavanje članova njihovih porodica i rodbine, piše Dnevno.ba. Tako je načelniku Sektora za operativne poslove Radi Kovaču zaposlio ujaka Mlađana Šarovića u terenski Centar Sarajevo na poziciju vozača. Ali to nije sve- u terenskom Centru Sarajevo Mektić je zaposlio i Sanju Kovač (SSS), suprugu Rade Kovača, načelnika Sektora za operativne poslove Službe za poslove sa strancima BiH.

Kako Mektiću nepotizam tada nije bio ni u najmanju ruku mrzak, zaposlio je i Kovačevog sestrića, Predraga Stojanovića u Imigracioni centar, koji je kasnije zbog falsifikovane diplome dobio otkaz u Službi za poslove sa strancima.

Danijalu Ganiću, načelniku Sektora za administraciju Službe za poslove sa strancima BiH, Mektić je zaposlio zetovog brata u terenskom Centru Bijeljina, a tokom 2015. godine, odlaskom Mektića s funkcije direktora Službe, njegov zamjenik Izet Nizam je zaposlio suprugu Ganićevog brata, izvjesnu Editu (SSS) na poslove u terenskom Centru Zenica, piše pomenuti portal.

Interesantno je to da je prije nekoliko godina Ganić napisao akt, koji je uputio na više adresa, a između ostalog i Agenciji za borbu protiv korupcije, tadašnjem ministru bezbjednosti, nevladinom sektoru i drugima, u kojem direktno optužuje Nizama da vrši pritisak i mobing na njega i da se boji za svoju bezbjednost. Međutim, nakon čitave ove predstave dolazi do zapošljavanja Ganićeve supruge.

Predsjednik Komisije za prijem bio je Slobodan Ujić, upravnik Imigracionog centra, a sada direktor Službe za poslove sa strancima BiH. Mektić je, kao tadašnji direktor Službe, a po preporuci Šemsudina Mehmedovića, u terenski Centar Zenica zaposlio Azru Beganović.

Ali, nije to sve- Mektić je vrlo dobro vodio računa i o svom zamjeniku Nizamu i pomoćniku direktora Miši Čavaru, pa je tako dozvolio Nizamu da zaposli i suprugu Azru u Agenciji za rad, a zauzvrat je u Službu zaposlena žena direktora ove agencije Adnana Delića.

Kasnije je Nizam, kada je obavljao funkciju v.d. direktora zaposlio zeta Harisa Mocu. Čavar je zaposlio svog rođaka Franu Mašića u Imigracioni centar na poslove osiguranja. Mektić i Nizam zaposlili su suprugu dr Rabarija, iranskog državljanina, koji radi u Termama na Ilidži, gdje se dobar dio stranaca usmjerava na liječenje u toj ustanovi, a poznato je da usluge navedenog hotela koriste i Mektić i Nizam.

Aktuelna "borba" ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića protiv nepotizma i korupcije, naizgled je odlična, jer kada je pozapošljavao rodbinu i prijatelje i nemajući koga više zaposliti, našao se boriti protiv najveće pošasti - nepotizma i korupcije u bh. društvu.

Izvor: dnevno.ba