latinica  ћирилица
15/08/2017 |  08:22 | Autor: RTRS

Prikazan film o ispaljivanju raketa blizu Guama

Sjevernokorejski državni mediji objavili su danas slike dijela plana o ispaljivanju raketa u blizini američkog pacifičkog ostrva Guam, a lider Kim DŽong Un obaviješten je o detaljima akcije koju je osmislila vojska.
Sjeverna Koreja objavila plan napada na Guam - Foto: ilustracija
Sjeverna Koreja objavila plan napada na GuamFoto: ilustracija

Kim je prikazan kako drži palicu u pokazuje na mapu na kojoj piše "Plan strateških snaga o ispaljivanju i napadu", sa putanjom leta projektila, koja kreće od istočne obale Sjeverne Koreje, prelazi Јapan i završava se nedaleko od Guama.

Mediji su prenijeli da je Kim razmotrio plan, ali da će sačekati da vidi šta će da urade Amerikanci.

Lokacija lansiranja na mapi je nedaleko od Sinpa, grada na istočnoj obali u kojem je smještena podmornička baza, rekao je Kim Dong Јub, stručnjak za vojna pitanja na Univerzitetu u Seulu.

On je rekao da se prikaz poklapa sa onim što je Sjeverna Koreja objavila prošle sedmice - da će četiri rakete srednjeg dometa preletjeti japanske prefekture Šimane, Hirošimu i Koići, letjeti 3.356,7 kilometara tokom 1.065 sekundi i da će pasti u vodu, 30 do 40 kilometara od Guama.

Kim je rekao da Pjongjang ovom demonstracijom pokazuje da je samouvjeren i da šalje poruku Americi.

"To pokazuje da je Sjeverna Koreja ovo dugo proučavala i da se sprema da djeluje ako odluči da to učini", dodao je ovaj stručnjak.

Prijetnja protiv baze na ostrvu Guam bila je povod za razmjenu oštre retorike između Vašingtona i Pjongjanga prošle sedmice.

Izvor: SRNA