latinica  ћирилица
15/08/2017 |  12:25 | Autor: RTRS

Odalović: Problem 10.600 nestalih-prepreka normalizaciji odnosa

Predsjednik Komisije Vlade Srbije za nestala lica Veljko Odalović rekao je da je u regionu još 10.600 nestalih osoba i da to predstavlja prepreku da se punim kapacitetom krene u normalizaciju odnosa.

Odalović je upozorio da vrijeme nije saveznik u rješavanju tog pitanja, te da se problematika nestalih sve teže rješava, jer je sve manje novih informacija i spremnosti da se one podijele sa vladinim tijelima koja se bave tim poslom.

"Ova problematika je jedna civilazijska i humanitarna, ali značajno i političko pitanje i zbog stabilizacije u regionu potrebno je rešiti tu situaciju. U regionu je oko 10.600 nestalih osoba, što je kao jedan grad", istakao je Odalović za televiziju "Pink".

On je dodao da iza tih 10.600 nestalih osoba stoje desetine ili stotine hiljada članova porodica ili onih koji su direktno zainteresovani za njihovu sudbinu.

Odalović je naveo da su mnogi zločinci i ubice na slobodi, dok mnogi zločinci danas učestvuju u institucijama vlasti, prije svega, u Prištini.

"Treba insistirati da se da odgovor za zločine koji su se desili nad Srbima na prostoru Kosova i Metohije", poručio je Odalović.

On je dodao da je Haški tribunal, takav kakav je bio, jednostavno zatvorio istrage i oslobodio one za koje je izvjesno da su počinili zločine.

"Kosovske institucije ovakvo koncipirane nemaju nikakav interes da ovu problematiku rešavaju, jer bi se najdirektnije susreli sa ljudima koji vrše vlast", istakao je Odalović.

Izvor: SRNA