latinica  ћирилица
15/08/2017 |  12:40 | Autor: RTRS

Udruženje voćara: Pohvala Vladi Srpske za preduzete mjere

Udruženje voćara Republike Srpske pozdravilo je brzu reakciju i set mjera Vlade Srpske kada je riječ o pomoći agrarnom sektoru i ublažavanju posljedica elementarnih nepogoda, ali i ukazalo da te mjere neće pomoći onima koji zbog štete nisu ostvarili proizvodnju.
Vlada Republike Srpske - Foto: RTRS
Vlada Republike SrpskeFoto: RTRS

Iz Udruženja je saopšteno da mjere u pogledu isplate podsticaja, povećanja količine regresiranog dizel-goriva i slično pomažu samo onim proizvođačima koji su ostvarili proizvodnju, a na osnovu nje i pravo na podsticajna sredstva.

U saopštenju se dodaje da poljoprivredni proizvođači koji su pretrpjeli veliku štetu od kasnog proljećnog mraza i snijega, grada i suše nemaju ni proizvodnju, niti novac da ulažu u investicije, da bi na osnovu toga ostvarili podsticaj koji bi im sada bio od pomoći.

Udruženje voćara smatra da uz ove mjere hitno treba usvojiti i mjere pomoći u vidu nadoknade dijela pretrpljene štete, a u skladu sa zapisnicima opštinskih komisija, jer bi samo na taj način mogli pokušati nastaviti sa proizvodnjom.

"Set mjera pomoći Vlade Republike Srpske pomaže da proizvodnju nastave oni čija je proizvodnja i opstala, dok oni koji su na višegodišnjim zasadima pretrpjeli štetu od 80 odsto i više, mogu samo da je napuste. A takvih je, nažalost, veliki broj", navodi se u saopštenju Udruženja voćara.

Izvor: Srna