latinica  ћирилица
15/08/2017 |  14:10 ⇒ 14:10 | Autor: RTRS

Ustoličenje mitropolita Hrizostoma 3. septembra

Novoimenovani mitropolit dabrobosanski Hrizostom biće ustoličen u nedjelju, 3. septembra, u Sabornoj crkvi u Sarajevu, a ceremoniji ustoličenja prethodiće Sveta arhijerejska liturgija koju će predvoditi Njegova svetost patrijarh srpski Irinej sa arhijerejima i sveštenstvom, rečeno je Srni u Mitropoliji dabrobosanskoj.
Mitropolit dabrobosanski Hrizostom - Foto: RTRS
Mitropolit dabrobosanski HrizostomFoto: RTRS

Sveta liturgija počeće u 9.00 časova, a nakon toga uvođenje u tron novoizabranog mitropolita Hrizostoma.

Sadašnji episkop zvorničko-tuzlanski u subotu, 2. septembra, u popodnevnim časovima biće dočekan na granici između mitropolije dabrobosanske i zvorničko-tuzlanske, a ispred crkve Svetog proroka Ilije u Sokocu dočekaće ga administrator Mitropolije dabrobosanske vladika Grigorije sa sveštenstvom i vjernicima.

U crkvi će biti služena doksologija /pozdravna služba u čast dolaska episkopa/, a nakon nje protojerej stavrofor Boris Banduka održaće pozdravnu besjedu, a vjernike će pozdraviti i episkop Hrizostom.

U Mitropoliji ističu značaj dolaska novoimenovanog mitropolita koji će biti jezgro i stub okupljanja vjere srpskog naroda, te predstavljati veliku podršku za srpski narod, Srpsku pravoslavnu crkvu i opstanak Srba na prostorima ne samo Federacije BiH, već i Republike Srpske i cijele BiH.

Na ustoličenje je pozvano blizu 400 zvanica, predstavnika kulturnog i političkog života iz Republike Srpske, Federacije BiH, zajedničkih institucija BiH, kao i diplomatskog kora u BiH.

Novoimenovani mitropolit dabrobosanski Hrizostom izjavio je ranije da će njegov primarni zadatak biti briga za svakog čovjeka, ne samo u Federaciji BiH, nego i u Republici Srpskoj, a drugi borba za očuvanje imovine Srpske pravoslavne crkve /SPC/ u Sarajevu i cijeloj Mitropoliji.

"Drugi dio našeg posla biće briga za ono što je narod, odnosno što je živa Crkva Božija stvorila kroz vijekove u Sarajevu i cijeloj Mitropoliji. A srpski narod sarajevske, odnosno Dabrobosanske mitropolije stvorio je mnogo i to se mora i sačuvati i unaprijediti. Borićemo se za to", rekao je vladika Hrizostom.

On je istakao da mnogo otvorenih pitanja na području Mitropolije - od vraćanja crkvene imovine, preko položaja sunarodnika i crkve u Federaciji BiH, ne obeshrabruje nego inspiriše da se posveti Crkvi i njenom narodu.

Novoizabrani mitropolit dabrobosanski podsjetio je da je preostalo malo pravoslavnih Srba u FBiH i istakao da upravo oni zaslužuju poštovanje i posvećenost Crkve njihovoj žrtvi i trpljenju.

Episkop Grigorije ranije je rekao da je veoma važno to što je Mitropolija dabrobosanska konačno dobila svog mitropolita i što će to mjesto biti popunjeno.

On je dodao da je duboko uvjeren da će Hrizostom biti čovjek dijaloga, da će biti otvoren za saradnju i da dobro poznaje situaciju u BiH.

Izvor: Srna