latinica  ћирилица
15/08/2017 |  14:10 | Autor: RTRS

Izgradnjom brana do navodnjavanja u Potkozarju

Izgradnjom brana obezbijedile bi se potrebne količine vode za navodnjavanje oko 1.750 hektara na području Potkozarja na kojem je zastupljena intenzivna biljna proizvodnja, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.
Prezentacija o provedenim aktivnostima razvoja irigacionog sistema na području voćnjaka u Potkozarju - Foto: SRNA
Prezentacija o provedenim aktivnostima razvoja irigacionog sistema na području voćnjaka u PotkozarjuFoto: SRNA

Nakon druge rezentacije provedenih aktivnosti na izradi idejnog rješenja razvoja irigacionog sistema na području voćnjaka u Potkozarju u opštini Gradiška, iz Ministarstva je saopšteno da bi predložena rješenja za brane, osim navodnjavanja, imale funkciju zaštite od voda.

"To je u skladu sa integralnim pristupom upravljanja vodama i potrebom da se grade višenamjenske brane", ističe se u saopštenju.

Izrada tehničke dokumentacije za ovu lokaciju finansira se iz kredita Svjetske banke u okviru Projekta razvoja navodnjavanja čije aktivnosti realizuje Јedinica za koordinaciju poljoprivrednih projekata u okviru resornog Ministarstva.

Projektant Zavod za vodoprivredu iz Bijeljine je, na osnovu raspoloživih podloga i urađenih istražnih radova, predstavio koncepte rješenja za izgradnju brana na više lokacija.

Na osnovu prijedloga koje dostave učesnici uključeni u projektne aktivnosti dogovoreno je da u narednom periodu, projektant pristupi detaljnoj razradi tehničkih rješenja za višenamjenske brane.

Prezentaciji je prisustvovao ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevo Mirjanić, predstavnici sektora vodoprivrede i savjetodavne poljoprivredne službe, kao i predstavnici iz opštine Gradiška na čijoj teritoriji se planira relizacija projektnih aktivnosti.

Izvor: Srna